Een mama met financiële zorgen (deel 1) #Sharon

Het meest onbesproken onderwerp onder de ouders die ik ken, zijn financiële zorgen. Wij leven in een mooi land met een goed sociaal stelsel en een vangnet genaamd bijstand.

De bijstandsmoeder is een gevleugelde uitspraak, die een stortvloed aan meningen en vooroordelen met zich meebrengt. Nooit had ik gedacht dat ik bij de gemeente zou aankloppen om een bijstand aan te vragen. Recentelijk verscheen er in een landelijk dagblad een artikel met de kosten voor een kind in het eerste jaar. Een kleine 6000 euro kwam daaruit naar voren voor één kind in het eerste jaar. Ik schrok daar best van en ben eens objectief gaan berekenen.

Lees ook

Ik kwam een hééél eind in die richting. Besef je, lieve ouders, dat dit een kleine 500 euro per maand is. Ik weet nog dat ik ergens in mijn hoofd had opgeslagen, dat kinderen pas echt duur worden wanneer ze naar school gaan … PANIEK!

Zoals jullie reeds weten, ben ik alleenstaande mama en nu dus op zoek naar een parttime baan. Ik wil een stukje financiële zekerheid creëren, naast het verder uitbouwen van mijn praktijk. Ik ben goed opgeleid, kom uit een ondernemersgezin en vind werken oprecht heel leuk.

Het lot wil alleen dat ik doorgaans niet word uitgenodigd op sollicitatiegesprek en wordt afgewezen met de meest standaardmails. En heel eerlijk … de goed betaalde banen beginnen bij fulltime.

De kosten voor opvang zijn hoog, de wachtlijsten voor extra dagen enorm en alle voorzieningen zijn inkomensafhankelijk. Wat is wijsheid? Ik wil graag tijd spenderen met Marlie en een aanwezige mama zijn, maar het leven is zo duur.

Ik gun haar het mooiste leven wat ik haar kan bieden, maar tegen welke prijs? Ik heb een aantal mama’s gesproken die bewust parttime zijn gaan werken, omdat ze er, naast de kwaliteit tijd met hun kind, financieel op achteruit gingen in een fulltime baan. Vreemde situatie niet?

En daar zit je dan … in de wachtruimte voor een intakegesprek bij de voormalige sociale dienst. De cijfers zijn transparant, 978,90 per maand voor een alleenstaand ouder in de gemeente Amsterdam. Alleen mijn huur is al hoger. Hoe ga ik dit doen? Welke toekomst ga ik met mijn kind tegemoet? De paniek slaat om mijn hart.

Volgende week deel 2. ♡

Meer blogs van Sharon lezen?

Volg je WIJ al op Instagram?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (4)