Mama weet raad: 5 x middeltjes die in mijn ‘rot-op-griep’-medicijnkastje liggen

Het seizoen van de verkoudheden en de griep is helaas weer aangebroken. Nu ik vandaag mijn oudste met een flinke verkoudheid en koorts in bed heb gestopt, bedenk ik mij dat het hoog tijd wordt om mijn ‘rot-op-griep’-medicijnkastje weer eens aan te vullen. Dit staat er bij mij in:

#1 Borstmelk

Lees ook

Misschien ben je nog volop aan het voeden of ligt er nog een vergeten voorraadje van vijf jaar geleden in de vriezer; hallelujah! Borstmelk is een magisch goedje (echt waar, bekijk deze video maar eens) dat enorm goed helpt bij ontstekingen en irritaties.

Toen mijn kinderen nog baby’s waren en af en toe last hadden van ontstoken oogjes of verstopte neuzen, dan deed ik er simpelweg een druppeltje borstmelk in en herhaalde dat regelmatig tot de ontsteking verdwenen was. Inmiddels zijn mijn melkstromen flink opgedroogd, wat jammer is, want borstmelk is ook de ideale voeding voor een ouder kind dat last heeft van buikgriep en verder niks verdraagt.

#2 Appelciderazijn

Ons huishouden kan niet meer zonder een fles appelciderazijn in de kast. Deze gefermenteerde drank staat bekend als een boost voor je gezondheid, maar ik vind het vooral een wondermiddel bij buikgriep en voedselvergiftiging. De laatste keer dat mijn oudste buikgriep had, was ik de hele dag weg. Zodra ik thuiskwam heb ik een beker water voor hem gekookt en er een lepel appel cider azijn aan toegevoegd (altijd goed verdunnen!). Hij heeft het heel langzaam opgedronken, tussendoor nog een keertje overgegeven en daarna was het over.

Zodra er iemand ziek wordt drinken we allemaal zo’n beker om te voorkomen dat we alle vier synchroom liggen te kotsen! Let er wel op dat je de ongefilterde appelciderazijn hebt met ‘the mother’ erin, een troebele sliert die je in de fles ziet drijven. Dit zijn namelijk de goede bacteriën die al het werk doen. Ook zou de drank verlichtend werken bij kinderen die astmatisch zijn of het benauwd hebben door een verkoudheid, maar daar heb ik geen ervaring mee. Let op: het is niet bekend of appelciderazijn nadelige gevolgen kan hebben voor hele kleine baby’s, dus raadpleeg in dat geval eerst de huisarts.

3# Manukahoning

Nog zo’n wondermiddel uit de natuur; Manukahoning. Gewone honing staat al bekend om zijn kwaliteiten, maar Manukahoning doet daar nog een schepje bovenop en heeft zelfs bewezen tijdens een groot onderzoek in een ziekenhuis in Dublin dat het ontstekingen beter bestrijdt dan antibiotica. Ik had altijd last van keelontstekingen, dus nu staat de Manukahoning standaard in mijn keukenkast.

Zodra mijn keel zeer begint te doen, zet ik een kopje thee, laat het water iets afkoelen zodat de honing niet ‘kapot’ brandt en voeg dan een theelepel honing toe. Dat drink ik maximaal drie keer per dag (zo’n pot is erg duur, dus je wil er sowieso zuinig mee omgaan). Ook mijn kinderen drinken het graag wanneer ze veel moeten hoesten en keelpijn hebben, maar helaas mag je geen honing geven aan een kind onder de 1 jaar oud dus deze drank is alleen geschikt voor wat oudere kinderen.

Let op: er is veel ‘namaak’ Manukahoning in de verkoop, waar ik helaas ook een keer voor gevallen ben. Koop dus alleen Manukahoning met een UMF of MGO certificering. Dit geeft het gehalte van werkzame stoffen aan in de honing. Hoe hoger de waarde, hoe sterker de antibacteriële werking. Zelf gebruik ik altijd MGO 250+.

4# Rijstwater

Naast overgeven en verkoudheid vind ik diarree een van de irritantste symptomen van griep, vooral bij baby’s omdat je zo moet opletten op uitdroging en je kunt ze zo weinig geven om ze een handje te helpen. Wat in zo’n geval echt een uitkomst kan zijn, is gekookt rijstwater. De eerste keer dat mijn jongste zoon, toen nog maar een half jaar oud, flink aan de diarree was kreeg ik deze tip van een andere moeder.

Kook wat witte rijst (want dat geeft meer vitaminen en mineralen af aan het water), giet het water af maar gooi dat niet weg. Laat het een beetje afkoelen tot een drinkbare temperatuur en geef je baby/kind er naar behoefte van te drinken. De diarree verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook als jij als moeder flinke buikgriep hebt is het een goede tip om rijstwater te drinken, omdat het naast het bestrijden van overgeven en diarree ook de aanmaak van borstmelk stimuleert. Dubbel hoera dus!

5# Olijfolie

Een andere typische kinderkwaal is oorontsteking. De huisarts kan er niks tegen geven en alleen paracetamol aanraden, wat enorm frustrerend is.

Thuis heb ik een beetje olijfolie van een goede kwaliteit opgewarmd, let er op dat het niet te heet wordt natuurlijk, ik heb er een watje in gedoopt en dit in het oor gedraaid. De warme olie werkt pijnverlichtend en olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende kwaliteiten. Je zou hetzelfde kunnen doen met sap van een ui, alleen krijg je die stank je kamer niet meer uit en ik weet niet hoe anderen dat doen, maar ik krijg echt nooit genoeg sap uit zo’n ui. Olijfolie werkt dus bij ons het beste.

Wat mij ook vaak geholpen heeft is de hulplijn van Icare. Deze mag je 24 uur per dag, zeven dagen per week bellen. Deze telefoondienst is er speciaal voor allerlei vragen over opvoeden en groeien, dus vooral toen ik voor het eerst moeder werd heb ik regelmatig met ze aan de lijn gehangen. Dat scheelde me weer een nachtelijk ritje, vaak voor niks, naar de huisartsenpost.

Let op! Bovenstaande tips zijn puur gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Ga met een ziek kind altijd naar de huisarts, voordat je zelf aan het doktoren gaat.

Lees ook: ‘De mannengriep: waarom je er nóg een kind bij hebt als je man ziek is’

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)