Mama’s, opgelet! Laat je kind niet zonder toezicht op YouTube

Op een regenachtig dagje, of soms wanneer ik even een half uurtje voor mezelf nodig heb, mag mijn oudste zoon een paar tekenfilmpjes op YouTube kijken. Peppa Pig is zijn grote favoriet op het moment. Ik zoek een filmpje op, kijk even snel of het een leuke aflevering lijkt en geef het ding vervolgens aan hem. Is het filmpje afgelopen, dan gaat hij vanzelf over op de volgende aflevering. Ideaal, die afspeellijsten. Niet dus!

Die avond ligt mijn zoontje te krijsen van angst in zijn bed. In al die drie jaren dat hij oud is, heeft hij nog nooit een avond moeilijk gedaan over het naar bed gaan. Mijn moeder-alarm gaat meteen af en ik weet zeker dat er iets mis is. Hij wil niet alleen gelaten worden, praat over monsters, bloed en enge “prikdingen” en ik kan er maar geen wijs uit worden waar hij het in vredesnaam over heeft. In een opwelling besluit ik maar eens mijn kijkgeschiedenis terug te kijken op YouTube. Ik zie netjes een rijtje Peppa Pig tekenfilmpjes staan, die hij die middag gekeken heeft. Niks bijzonders. Ik dacht nog, misschien is hij per ongeluk bij iets engs terechtgekomen, maar nee. Ik weet niet waarom, noem het intuitie, maar ik klik toch even op zo’n Peppa Pig filmpje.

Lees ook

De eerste vijf minuten zijn gewoon een vrolijk, onschuldig filmpje, maar dan… Opeens verschijnt er een monster in beeld dat Peppa Pig injecteert met een grote lading bloed, waarna het roze tekenfilmfiguurtje doodziek wordt en kermt van de pijn. Ik schrik me rot. Het filmpje gaat verder en het wordt steeds erger. Aanvallen met messen, enge geesten die in beeld verschijnen en gewelddadige achtervolgingen. Snel zoek ik verder in de andere tekenfilmpjes, die allemaal stuk voor stuk vol zitten met doodsbedreigingen, agressie en sex scenes. Jawel, sex tussen Spider Man en Elsa uit Frozen, die vervolgens ligt te bevallen van een tig aantal Spider babies.

Vol ongeloof en een groeiende kwaadheid kijk ik nog meer ‘leuke’ tekenfilmpjes van de populairste tekenfilmfiguren en zie hoe Mickey Mouse anderen doodschiet, hoe George Pig gevangen genomen wordt door geesten en een reeks onthoofdingen. De omschrijvingen die bij de filmpjes staan zijn er duidelijk op gericht om kinderen en ouders te doen geloven dat het een doodnormaal onschuldig tekenfilmpje is. Vandaar ook dat vaak de eerste minuten gewoon normaal verlopen. Alles wijst erop dat de makers van deze filmpjes bewust kinderen willen shockeren en bang willen maken. En dat is ze goed gelukt.

Met deze nieuwe kennis ga ik naast mijn zoontje in bed liggen en vraag hem of hij vandaag enge tekenfilmpjes heeft gezien. Hij knikt ja en vertelt me nog een keer over heel veel bloed en enge monsters en de injectienaalden. Na veel praten en geruststellen lijkt hij te accepteren dat hij niet bang hoeft te zijn en bijna een week later, heeft hij het er helemaal niet meer over. Na wat meer research blijk ik niet de enige ouder te zijn die hier woest om is en zelfs de zogenaamde kindvriendelijk YouTube app, speciaal ontwikkeld met als doel dat de kleintjes rustig tekenfilmpjes kunnen kijken, blijkt vol te staan met deze absurde filmpjes. De iPad is nu weer helemaal een ‘NO GO’ en voortaan zet ik gewoon heel ouderwets weer een DVD van Nijntje op.

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (32)