Met je mond vol tanden: heerlijke opmerkingen van je peuter

Het is een regenachtige dag als wij na een stuk te hebben rond gereden, neerstrijken bij een klein restaurantje. Naast ons zit een ontzettend aardig stel, waarvan de man – ik kan het niet anders zeggen – werkelijk enorme oren heeft. Je kunt wel raden wat de gênante situatie werd, met een tweejarige naast je in een kinderstoel.

Het stel is geïnteresseerd in onze meiden en lachen ze vertederend toe. ‘Wij hebben zelf ook kinderen, maar zijn er even alleen  op uit!’. ‘Heerlijk’, antwoord ik.

Lees ook

Op dat moment pakt Eva haar beide oren vast en trekt eraan. Ze vindt het zelf heel erg grappig. Ik wat minder, want ik begrijp direct waar zij op doelt. In mijn hoofd gaat het razendsnel. Hoe reageer ik hier op. Ik zie zo snel geen uitweg en besluit er niet echt op in te gaan. Waar zij uiteraard geen genoegen mee neemt. ‘Mama, kijk!!’, herhaalt ze met klem. En trekt weer aan haar oren.

Ik word rood en werk nog net een ‘dat heb je goed gezien’ er uit. Dan trekt het meisje van de tafel naast ons de aandacht van Eva. Ik kan haar wel kussen.

Wanneer de mensen het restaurant hebben verlaten, vertel ik mijn vriend over het ongemakkelijke moment. ‘Weet je wat er nou gebeurde toen jij even weg was!? Eva wees mij, op die enorme oren van die man. Alsof mij dat niet was opgevallen. Man, zelfs die van mijn opa waren niet zó groot! En voor het geval ik het niet begreep, deed ze het een tweede keer voor!’

‘Nou’, zegt mijn vriend: ‘Dat is toch niet zo erg?’

‘Nee, maar wel gênant! Ik heb ook heus wel gezien dat die meneer oren als schotels had, maar het is natuurlijk niet nodig om dat te benoemen. En als je tweejarige dat dan voor je doet, hoe reageer je dan?’

Ineens zie ik een angstaanjagend visioen voor me. Een vierjarige, goed verstaanbare Eva die alle bijzonderheden breeduit en vooral hardop deelt. Eén ding is zeker, ze zal er met haar spraak nog vaak voor gaan zorgen dat ik met mijn mond vol tanden kom te staan!

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Ellen Jansen

Ellen (34) is moeder van Eva (3) en Saar (1) en oprichter van 13ineendozijnmama.nl. Daarnaast werkt ze in het onderwijs.

Reageer op dit bericht