Met je post bevallingslichaam naar de plastisch chirurg

Jaloers lees ik het zoveelste bericht van de trotse mama op haar lichaam na de bevalling. Zwangerschapsblaadjes zijn dól op zulke berichten. De laatste taboes rondom zwangerschap en bevallen is de onvrede met je lijf, geloof ik. Alsof je niet ongelukkig kunt zijn met hoe je eruit ziet.

Elke keer weer maakt het me moedeloos. Ik ben alles behalve blij met mijn lijf sinds mijn zwangerschap. Wat is er mis met mij? Waarom kan ik niet trots zijn op dit lijf dat 3 prachtige kinderen heeft gemaakt? Hoe ik mezelf ook vermanend toespreek, het lukt me niet.

Lees ook

Ooit, in een ver verleden zag ik er heel anders uit. Vrienden die me al een poosje niet hebben gezien, reageren geshockeerd op mijn dikke verschijning. Een afspraak buitenshuis resulteert in vele dagen flinke stress, huilbuien en 30 keer omkleden op de dag des oordeels zelf. In de spiegel kijk ik langs me heen. Mezelf recht aankijken kan ik al een poos niet meer. Wat ik ook doe, afvallen lijkt onmogelijk. Niet elk pondje gaat door het mondje. Heus! Maar ook dat wordt niet geloofd.

Als ik het hierover heb, hoor ik steeds dat ik een mooie mama ben en mezelf moet accepteren en heel veel andere lief bedoelde dingen. Ik zie het niet. Sterker nog; sommige mensen die echt eerlijk (en vooral: bot en gevoelloos!) zijn, zien hetzelfde als ik. Gewoon dik en plomp.

Na lang wikken en wegen heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt. Binnenkort ga ik naar de plastisch chirurg om mijn opties te bespreken. Natuurlijk is het fijn om trots en gelukkig met je lichaam te zijn, maar als je dat niet meer kunt zijn, hoef je er niet tot in de eeuwigheid mee rond te lopen. Dat ga ik dan ook niet doen. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben.

Melek Dogan

Melek is getrouwd met Wouter. Met hun dochter Kardelen van 3,5 en zoons Orman van 2,5 en Ender van een half jaar is het een drukke boel in huis. Melek is naast moeder óók docent Nederlands en heeft haar eigen huiskamerrestaurant en cateringbedrijf De Groene Smulpaap in Landsmeer. Als ze niet druk aan het moederen is binnen haar jonge gezin, moestuiniert ze graag in haar biologische tuin, blogt ze, heeft ze een klusproject met Manlief of een theatraal feestje met haar vriendinnen.

Leave a comment (3)