Met je schoenen aan naar binnen? Lees dit onderzoek eens! #Annette

Zijn jullie zo’n gezin waar iedereen netjes de schoenen bij de deur laat staan of banjeren ze gewoon naar binnen met de schoenen nog aan? Wij waren altijd zo’n “doe niet zo moeilijk, houd je schoenen maar aan hoor”-gezin, maar dat gaat nu veranderen …

Het was bij ons vroeger nooit een gewoonte om je schoenen uit te doen bij de voor- of achterdeur. Wij liepen altijd met schoenen aan door het hele huis en dat vond ik nooit raar. Wat ik wel raar vond was wanneer ik bij vriendjes of vriendinnetjes mijn schoenen in de gang uit moest doen. Dan stond je daar in een krappe ruimte je schoenen uit te trekken, half staand, half zittend en sommige mensen hadden zelfs leensloffen voor je klaarstaan! Wat een gedoe.

Lees ook

Nu ik zelf drie kinderen heb doen we het nog steeds niet. Wanneer ze uit school komen rennen ze gewoon met hun schoenen aan naar binnen, net als vriendjes of vriendinnetjes die ze meenemen. Ik stond daar nooit zo bij stil. Er ligt een deurmat, ik dweil vrijwel elke dag … hoe vies kan een houten vloer nou eigenlijk worden?

Heel erg vies is het antwoord. Ik las in een onderzoek over testpersonen die gloednieuwe schoenen kregen en na twee weken werd er gekeken welke bacteriën er onder de zolen zaten. Dat waren er veel. Heel veel. 421.000 verschillende om precies te zijn, waaronder een paar hele bad ass bacteriën die flinke infectieziektes kunnen veroorzaken. Minstens 90% van de bacteriën aan je schoenen (lees: alle zooi waar je buiten op straat ongemerkt doorheen loopt zoals poep, pies, afval, tuf, dode dieren etc.) wordt overbracht op je vloer.

Nu ben ik helemaal een voorstander van niet ‘te schoon’ leven en een beetje weerstand opbouwen door viezigheid kan geen kwaad. Alleen dan kijk ik naar onze eenjarige Sean, die de hele dag over diezelfde vloer kruipt, erop speelt, speelgoed van de vloer in zijn mond stopt en ga zo maar door … Als er iemand in het gezin is die het meeste te maken krijgt met de viezigheid op de vloer dan is hij het wel. Dus speciaal voor hem doen wij vanaf nu onze schoenen uit bij de deur.

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

 

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (7)