Mijn baby de iPhone verslaafde

Gisteren kwam in het nieuws dat ouders die te vaak afgeleid zijn door schermen ook afgeleide kinderen veroorzaken die zich niet kunnen focussen. Hoezeer ik er bewust mee probeer om te gaan, is ook mijn baby al een iPhone verslaafde.

Niet dat we hem laten spelen met onze telefoon, maar kinderen kopiëren nu eenmaal gedrag van hun ouders én willen wat ze niet mogen hebben. Niet de beste combinatie wat dit betreft. Dus als mama en papa de hele tijd met dat lichtgevende dingetje in hun handen zitten, dan wil hij dat ook!  ‘Het moet wel heel interessant zijn gezien mama en papa er de hele tijd door afgeleid worden…’ Denkt mijn mini-me vast. Daarnaast blijkt dus ook dat door ons ‘afgeleide’ gedrag te kopiëren kinderen niet leren te focussen wat schadelijk kan zijn voor hun verdere ontwikkeling op het gebied van taalverwerving en probleemoplossing.

Lees ook

En ai, wat doet dit gegeven pijn aan mijn hart. Want al voordat ik kinderen kreeg zag ik de media verslaving ontstaan bij mijn nichtjes en neefjes en riep altijd heel hard dat dit mijn kind niet ging gebeuren! Houten speelgoed zou het zijn en geen televisie, tablets of smartphones. Ik vond het niet gezond als een éénjarige al weet hoe hij een telefoon of televisie moet hanteren. Én dat vind ik nog steeds niet, toch ben ik ook realistisch en is ons leven nou eenmaal verweven met al die apparaten en de komende generaties zullen niet anders weten, zoals wij dat wel nog weten. Toch wil ik niet mijn zoon opzadelen met het verkeerde voorbeeld en dus zullen wij hier toch anders mee moeten omgaan.

Maar hoe dan om te gaan met al die apparaten en die grijpgrage handjes? Het enige wat wij kunnen doen is het juiste voorbeeld geven, dat gaan wij dus nu thuis proberen. De afspraken die we hebben gemaakt zijn:

#1. Niet bezig zijn of afgeleid raken door televisie of telefoon als we actief met onze zoon spelen.
Natuurlijk als hij speelt zitten we er heus niet altijd bovenop hem, dus het is niet zo dat we nooit met onze telefoons bezig mogen zijn als hij speelt. Maar als we echt met hem spelen, dan doen we dat met aandacht.

#2. Geen telefoons aan tafel tijdens het avondeten.
Avondeten is een moment om met aandacht even samen te zijn, dus ook dan geen afleiding.

#3. Geen telefoon in bed als onze zoon bij ons in bed ligt.
Vaak in de ochtend als we even nog lekker liggen te sluimeren nemen we hem in bed, maar bij het zicht van de iPhone

#4. Geen televisie aan tijdens speelmomenten op speelkleed of rond avondritueel.

#5. Krijgt hij toch de telefoon in zijn handen: corrigeren
Uitleggen dat de telefoon niet voor hem is en het wegleggen uit zicht. Dit geldt ook voor tablets & afstandsbedieningen.

Wat doen jullie om je kind te begeleiden met schermtijd en afleiding?

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht