Thara: ‘Mijn pasgeboren baby heeft het gehoor van een hoogbejaarde’

Je leest er voor de bevalling wel eens wat over en ook de verloskundige vertelt dat het erbij hoort. De gehoorscreening die ieder kind krijgt als hij of zij 2 weken oud is. Op zich niks ernstigs en bij 90% van de gevallen haalt een kind deze test gelijk.

Bij onze kleine vent geldt dat helaas niet, maar we maken ons nog niet zo veel zorgen na de eerste test. We krijgen te horen dat er geen reactie af is te lezen op het scherm, maar dat we ons niet druk hoeven te maken. Het komt hoogstwaarschijnlijk gewoon door vocht achter het trommelvlies en we hebben een nieuwe afspraak gepland een week later.

Lees ook

Weer doe ik de deur open en komt er een mevrouw naar binnen met een koffer in haar hand. We doen opnieuw de gehoortest bij ons mannetje en helaas hebben we weer geen reactie op het beeld staan. Nu begin ik me langzaam toch wat zorgen te maken en mijn partner ook. De mevrouw die de test afneemt vertelt ons dat een collega van haar een week later terugkomt met een andere test die net iets anders werkt. Soms is het namelijk zo dat deze eerste test niet werkt bij alle kinderen.

We maken ons nu toch echt wel zorgen en proberen uit of ons kleintje ergens op reageert. Maar je bent nog zo klein! Waar zou je eigenlijk op moeten reageren? We weten het niet zo goed. We klappen in ons handen en ja, we zien jou schrikken. Dus je hoort wel iets! Yes denken we, dit kan echt niet zo erg zijn?

De derde test wordt weer bij ons thuis uitgevoerd en ook hier krijgen we weer geen reactie te zien op het scherm. Ergens hadden dit wel verwacht. We worden doorverwezen naar het ziekenhuis om de zogenoemde BERA-test af te laten nemen. Deze test ging ontzettend goed. De kleine bleef de volle 1,5 uur slapen en ze konden alles heel goed meten.

We zitten te wachten in de wachtkamer en worden na een half uur eindelijk geroepen voor de uitslag. We zijn ontzettend zenuwachtig en hebben stiekem de hoop dat het niet zo erg is allemaal. De audioloog vertelt ons dat jij een verlies hebt van 70dB. 70dB? Vragen wij hem? Zoveel?! We staan met ons mond vol tanden en weten niet goed hoe we hier op moeten reageren. Jij hoort ons dus niet als wij praten, je hoort de vogels buiten niet en je kan ook de speeltjes met geluid niet horen met je eigen oren.

In de auto barst ik uit in tranen. Hoe kan dit? Waarom heeft mijn kleine man het gehoor van een hoogbejaarde? Wat is de oorzaak? We leven gezond, de zwangerschap en de bevalling zijn goed verlopen. Het enige wat ik wil ik is dat jij mijn stem kan horen, maar dit kan (nog) niet. We belanden in een traject met testen, begeleiding en veel onzekerheid.

Na een aantal maanden krijg je hoortoestellen en de eerste reactie die je geeft is onbetaalbaar. Nu ben je bijna een jaar en nog steeds is het onzeker of de hoortoestellen genoeg zijn voor je. Jij lijkt op dit moment totaal geen last te hebben van jouw gehoorbeschadiging en dat maakt gelukkig een hoop goed. Je komt er wel mijn kleine vrolijke man!”

Deze blog is geschreven door Thara.

Meer bijzondere verhalen lezen van andere mama’s?

Schrijf mee!
Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op WIJ à la Mama.

Meer gastblogs lezen?

Wil jij ook een bijzonder verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500-800 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op onze site!

Reageer op dit bericht