Mijn eerste onvergetelijke bevalling als doula #Evelinn

De laatste dag van 2018 kon niet beter eindigen. Ik mocht namelijk in mijn rol als doula voor het eerst helpen bij de geboorte van een kind. Iets waar ik net als de aanstaande moeder al heel erg lang naar uitkeek.

Het dag en nacht op wacht staan, bracht bij tijd en wijle zoveel spanning met zich mee dat ik soms mezelf echt even streng moest toespreken. Ik was namelijk niet degene die moest bevallen. Dus kom op niet zo raar doen, sprak ik mijzelf toe in gedachte.

Lees ook

De zwangere dame die ik begeleidde als doula was uitgerekend op 20 december en vol verwachting wachtte ik dagenlang op dat ene telefoontje. Elke ochtend als ik wakker werd, schoot ik vol paniek uit bed. Bang dat ik mijn telefoon niet gehoord zou hebben. Maar wanneer ik elke ochtend keek, had ik geen gemiste oproep of berichten.

Kerst diende zich aan en ik durfde niet naar familie te gaan in angst dat ik misschien te ver weg was en de aanstaande moeder zou bevallen zonder mij. Ik koos er bewust voor geen druppel alcohol te drinken, want stel je toch voor dat ik daar teut aan zou komen. Super overdreven natuurlijk, want met één klein glaasje wijn op kon ik haar heus nog wel ondersteunen. Maar toch!

Kerst ging voorbij, maar er gebeurde niets. Totdat de telefoon op 31 december ging, om 00.10 om precies te zijn. Of ik wilde komen. Zo als een zwangere vrouw haar vluchtkoffer heeft, zo had ik ook een tas vol spullen paraat. Compleet op van de zenuwen stapte ik in de auto, mezelf dwingende om netjes de juiste snelheid aan te houden.

Eenmaal binnen stapte ik in een kalmte en rust die als een warme deken over me heen viel. Al mijn twijfels over of ik wel wist wat ik moest doen verdwenen. De bubbel waar het koppel samen in verkeerde, met mij als ondersteunde factor, was zo bijzonder dat ik simpelweg nog steeds geen woorden heb om dat te omschrijven.

Om 04.56 uur werd er een kerngezonde jongen geboren. Een intens gevoel van dankbaarheid kwam tevoorschijn. Ik kon alleen maar denken … dat ik hier mijn werk van mag maken, is echt het beste wat me ooit is overkomen. Mijn jaar had niet beter kunnen eindigen!’

Is jouw jaar ook bijzonder geëindigd? Vertel!

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Reageer op dit bericht