En dan heeft je kind zuigflescariës (tandbederf). Het vervolg! #Sharon

In februari tijdens een kietelaanval, viel papa iets op. Marlie had een verkleuring op haar parelwitte tandjes. Na een inspectie met een enorme bak weerstand bleken twee tandjes een verkleuring te hebben. 

En daar zit ik dan met mijn kleine meisje in de wachtkamer van het immense pand van de ACTA. Doordat ik toch niet vertrouwde hoe haar voortanden zich ontwikkelden, heb ik toch een afspraak gemaakt met mijn eigen tandarts. Die behandelt geen kinderen van onder de twee jaar, maar wilde kijken en mogelijk doorverwijzen naar kindertandheelkunde. Mijn tandarts verwees direct door en na een flinke wachttijd ben ik bij de afdeling kindertandheelkunde.

Lees ook

Een lieve vrouw komt aanlopen in de bewuste witte jas en na een gesprek met mij kijkt ze in Marlie’s mondje. Overduidelijk zuigflescaries … Mijn hart zakt een beetje wanneer ze vertelt dat ook twee kiezen boven zijn aangetast.

Mijn eerste vraag is: “Hoe is dit gebeurd” en ik voel een immens schuldgevoel opkomen. Heb ik onvoldoende goed gepoetst? Ligt het toch aan het lange borstvoeden? Heb ik onvoldoende opgepast met de frequentie van zogeheten eetmomenten? Ze ziet aan mijn waterige ogen dat het mij raakt en geeft aan dat het lastig aan te geven is wat er exact ten grondslag ligt.

Ik heb een antibioticakuur gehad in de beginfase van mijn zwangerschap door een blaasontsteking en ze is wel eens op haar voortanden gevallen. Tandbederf van ouders kan ook van invloed zijn … alle mogelijke grondslagen zijn vertegenwoordigd. Waar ik erg van baal is dat het consultatiebureau overal op let behalve op tandjes. Nog nooit hebben ze in haar mondje gekeken.

Ik wil nergens een schuldvraag neerleggen, maar ik geloof wel in de verbetering van tijdige signalering. Vooral omdat ik het zelf herhaaldelijk mijn vermoedens heb aangegeven maar te horen kreeg dat ze nog te klein was om te constateren. Dus lieve mama’s … zie je verkleuring of geeft je mini aan dat het pijn heeft, neem het serieus en ga naar een tandarts ongeacht de leeftijd.

Inmiddels zijn we een paar afspraken verder en heeft Marlie op haar kiesjes een kinderkroon. Dit is een metalen hoesje die verlijmd wordt en dus het tandbederf stopt. Een bewezen methoden met een slagingspercentage van 96%. Deze ingreep viel reuze mee en behoeft geen verdoving of boor en slijpacties.

Maar na het maken van een foto van Marlie’s voortanden blijkt er een ontsteking te zitten. Om haar blijvende gebit te beschermen en uiteraard de pijnklacht weg te nemen worden deze getrokken. Mijn meisje loopt met een fietsenrek vanaf 2-jarige leeftijd.

Ik vind het vreselijk dat ze dit moet doormaken en dat er zelfs getrokken moet gaan worden. En hoezeer men mij ervan probeert te overtuigen dat het niet aan mij ligt, voel ik me mega verantwoordelijk. Elke traan gelaten bij de tandarts raakt mij als een mes in het hart. Lieve mama’s … luister naar je gevoel en ja, je mag al met een kind naar de tandarts vanaf het eerste tandje dat doorkomt.

Maak het direct een positieve gewoonte voordat er daadwerkelijk iets moet gebeuren en je een angst creëert. Tandartsangst is heftig … het heeft mij in mijn volwassen leven achtervolgd. Ik ga alles in het werk stellen de schade te beperken bij Marlie. ♡

Meer blogs van Sharon lezen?

Volg je WIJ al op Instagram?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (3)