‘Mijn kind heeft potverdorie prima fietsskills!’

Kinderen fietsen te weinig. En als ze het al doen, bakken ze er niets van, aldus Veilig Verkeer Nederland. De verkeersorganisatie gaat nu onderzoeken waarom het zo slecht gesteld is met de fietstechniek van ons kroost.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn kleuter beschikt over prima fietsskills. Oefening baart kunst, ook als het om fietsen gaat. Wil je de fietsvaardigheden van je kind verbeteren, dan zul je veel moeten oefenen. Dat klinkt logisch, niet waar?

Lees ook

Nu woon ik in een gehucht waar je nog zonder klaar-over veilig kunt oversteken en de school van mijn kinderen staat maar een paar honderd meter van mijn huis; het tuinpad af linksaf, de weg volgen en we zijn er. Ik kan me indenken dat je in Amsterdam niet heel relaxt met je kleine Thomas Dekker naast je ’s morgens op pad gaat. Voor je het weet verdwijnt het wieltje van zijn nieuwe 12-inch Loekie-fiets in de tramrails.

Aan de andere kant zal je kind praktijkervaring moeten opdoen om verkeersinzicht te krijgen. Anders wordt het toch wel een dingetje als hij straks naar het voortgezet onderwijs moet. Tenzij je hem elke dag met de auto brengt, maar ik ken geen puber die daarmee instemt. Liever door weer en wind op de fiets dan gedropt worden door je skere moeder.

Bovendien krijg je dan op die middelbare school hetzelfde probleem als nu op de basisschool: een warboel van auto’s, waardoor de verkeerssituatie rondom de school onoverzichtelijk en gevaarlijk wordt. Maar: als je een werkdag voor de boeg hebt, breng je niet eerst je kind met de fiets naar school om vervolgens terug te rijden om de auto te pakken naar kantoor. Het kost al moeite genoeg om op tijd op je werk te komen. En je kind alleen naar de voorschoolse opvang brengen om filevorming op het schoolplein tegen te gaan, vind ik ietwat omslachtig. En kostbaar.

We leven in een 24-uursmaatschappij waarbij werkende ouders de norm zijn, maar diezelfde maatschappij is hier niet op ingericht. Talloze moeders zitten thuis met een burn-out of zijn op zijn minst gestrest omdat het niet meer lukt om alle ballen in de lucht te houden. In dat opzicht was het dertig jaar geleden zo slecht nog niet. Jouw moeder zat misschien tegen haar wil thuis op je te wachten, je kon in ieder geval veilig op de fiets naar huis.

Lees ook: ‘Op het schoolplein: ‘Alsof ik in De Luizenmoeder beland was’

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Reageer op dit bericht