Mijn kind wil niet iedereen een zoen geven. Dus hou op! #Evelinn

Vanuit huis ben ik niet gewend om gevoel te uiten. Ik kom uit een gezin dat leeft volgens iets wat men noemt struisvogelpolitiek. Er wordt nooit echt ergens over gesproken. We schuiven alles weg als of het nooit gebeurd is.

Uit de kast komen heb ik dan ook nooit echt in woorden gedaan. Ik heb het ze laten zien door een meisje te zoenen voor de ogen van mijn ouders en er is daarna nooit meer een woord over gesproken.

Lees ook

Knuffelen of woorden gebruiken als ‘ik hou van je’ gebeurde ook niet veel, waardoor ik daar zelf ook niet zoveel mee heb. Mijn vrouw daarentegen is 100% knuffelkont en wil het liefst de hele dag knuffelen. In het begin was dat knap lastig en wilde ik af en toe gillend weg rennen, omdat er iemand de hele dag aan me wilde zitten. Daar hebben we echt een middenweg in gevonden wat ervoor zorgt dat ik niet het gevoel heb dat ik doodgeknuffeld word.

Sinds de geboorte van Mylène is er wel iets veranderd. Helaas niet voor mijn vrouw die heeft nog steeds een dagelijkse knuffeltax waar ze zich aan dient te houden. 😉 Met Mylène is het anders, haar wil ik wel die liefde tonen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het gemist heb ofzo. Het gaat helemaal vanzelf. Voor is mij is dit soms gek, omdat ik dat met niemand anders heb.

De hele dag door kan ze kusjes en knuffels verwachten, iets wat Mylène meestal maar vermoeiend vind als ik haar stoor. Wat ze niet doet is kusjes terug geven. Gelukkig geeft ze niemand die kusjes, anders zou ik ook nog jaloers zijn. Wat me boos maakt zijn van die familieleden die haar dwingen om te zoenen, zeker als ze mijn dochter op de mond willen zoenen.

Van die mensen die haar gezicht dan vast pakken daar eens flink in knijpen en hun grote vieze volwassen mond willen plakken op die van mijn dochter. Ik vind niet dat je een kind kan dwingen om een zoen te geven. Het is een vorm van affectie tonen, waarbij een kind zelf moet laten beslissen bij wie ze dat wel of niet doet. Wij laten onze dochter daar volledig vrij in en wat ons betreft hoeft ze helemaal niemand te zoenen en is een handje geven voldoende.

Wij stuiten hierbij best wel op veel onbegrip. Hoe gaan jullie hiermee om? Moet je kind andere mensen verplicht gedag zoenen?

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (23)