Mijn peuter een druktemaker? #Evelinn

Mijn lieve peuter is altijd erg nieuwsgierig en gaat graag op onderzoek uit. Als we bij mensen op bezoek gaan moet ze altijd even vijf minuten de kat uit de boom kijken vanaf mijn schoot. Daarna gaat ze ervandoor om te kijken wat er te beleven valt. Het allerliefste rent ze van hot naar her en weer terug.

Dat ik een actief kind heb, kan ik niet ontkennen, want ze doet niets liever dan rennen. Het maakt niet uit waar we zijn als ze maar lekker kan rennen. Ze is nooit lang op een plek, waarom zou je ook? Er is zo ontzettend veel te ontdekken op die leeftijd.

Lees ook

Regelmatig krijg ik te horen van zowel bekenden als onbekenden dat ik een druk kind heb en of ik daar niet enorm moe van word? Natuurlijk het zal wel energie vreten zo’n actief kind. Wat er vervolgens bij komt maakt mij echt razend en haalt de beschermende oermoeder in mij naar boven. Negen van de tien keer willen ze dan weten of ik haar al eens op ADHD heb laten testen.

Pardon?! Waar haal je het lef vandaan om dat te zeggen? Hoe durf je mijn kind zo maar in een hokje te stoppen? Best wel een heftig hokje wat mij betreft, want mensen die echt ADHD hebben zullen het er vast soms zwaar mee hebben. Ook voor hen is het niet fijn dat tegenwoordig iedereen maar ‘ADHD’ heeft.

Mijn dochter rent graag, maar ze is verder rustig. Ze kan uren lang met hetzelfde ding spelen. Waar komt toch die behoefte vandaan om altijd iedereen maar in een hokje te willen stoppen? Kunnen we kinderen niet gewoon kinderen laten zijn die soms druk zijn? Kinderen die niet alleen maar stil aan tafel hoeven te zitten, vies mogen worden en vooral niet luid mogen zijn?

Ik wil juist die dingen voor haar. Lieverd, wordt maar lekker vies en ren de benen maar onder je lijf vandaan. Straks als je groot bent, ‘moet’ je nog vaak genoeg stilzitten en serieus zijn. Ik houd van mijn dochter precies zoals ze is, inclusief de vele kilometers die ik achter haar aan moet rennen om haar veilig te houden.

Heb jij weleens gehoord dat je kind te druk is? Hoe reageerde je daarop?

Lees ook van Evelinn: ‘Appels zijn geen peren’

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (2)