Mindful zwanger zijn: wie wil dat nou niet?!

Mijn eerste zwangerschap ging perfect volgens het boekje. Weinig kwaaltjes en hoewel ik mij natuurlijk wel eens zorgen maakte, was ik vooral aan het genieten van het ukkie in mijn buik. Totdat ik zwangerschapsvergiftiging kreeg en mijn bevalling alles behalve volgens plan verliep. Ik heb na de geboorte van mijn dochter heel lang volgehouden dat ik echt never NOOIT meer zwanger wilde worden.

Maar mijn baby werd een dreumes en hoe groter zij werd, hoe sterker het gevoel dat ik die speciale babyperiode een keer mee wilde maken. Ik wilde m’n dochter graag een broertje of zusje geven en voor ons nog zo’n klein schatje in huis. Dat ik daarvoor nog een bevalling moest doorstaan, leek ik gewoon even te zijn vergeten. Tot ik daadwerkelijk zwanger was van nummer twee …

Lees ook

Helaas gaat deze zwangerschap iets minder soepel dan bij nummer één. Al vanaf het begin heb ik geen energie en ben ik ook nog eens kotsmisselijk. En waarbij deze kwaaltjes bij de meeste vrouwen na het eerste trimester verdwijnen, werden ze bij mij alleen maar erger. Genieten van mijn zwangerschap zat er echt niet in en ook mijn angst voor de bevalling werd alsmaar groter. Tijd om actie te ondernemen!

Ik besloot een zwangerschapscursus te gaan doen. Een waardevolle beslissing, omdat ik daar ontdekte hoe goed ontspanningsoefeningen mij helpen om alles een beetje los te laten. Dagelijks probeerde ik een ontspanningsmoment in te plannen maar helaas was het niet genoeg om de bevalling vol vertrouwen in te gaan.

In mijn zoektocht naar meer vertrouwen in mijn eigen lichaam, kom ik het boek ‘Mindful Zwanger Zijn’ tegen. Zou het wel iets voor mij zijn en niet te zweverig? Ik besluit het een kans te geven en het tegenovergestelde blijkt. Het richt zich al op de tijd voorafgaande aan je zwangerschap tot en met de eerste tijd na de geboorte van je baby.

Het boek combineert veel informatie met verschillende oefeningen en meditaties. Het richt zich al op de tijd voorafgaande aan je zwangerschap tot en met de eerste tijd na de geboorte van je baby. Een groot aantal van de oefeningen wordt begeleid door geluidsfragmenten die online te beluisteren zijn. Erg handig voor als je het boek even niet bij de hand hebt. Voor mij helpen om de vervelende dingen van mijn zwangerschap meer los te laten en te kunnen ontspannen.

Ook voor tijdens de bevalling biedt het boek zoveel aanknopingspunten. Ik krijg hierdoor meer vertrouwen in mijn eigen lichaam. En hoewel ik er nog steeds niet naar uitkijk, ga ik wel met meer rust de bevalling in.

Straks als mijn zoontje geboren is, lijkt dat ontspannen en loslaten me ook heerlijk. ‘Mindful Zwanger Zijn’ geeft daar de handvatten voor. Het leven met een baby en peuter is tenslotte hectisch genoeg, toch?!

 Lees ook: ‘Zo kies je de juiste fles’

Lidewij Timmermans

Lidewij (26) is getrouwd met Raymond en thuisblijfmama van hun peuterdochter Arya en babyzoontje Ayden. Samen hebben ze ook nog drie harige kattenkindjes.

Reageer op dit bericht