‘Moeder zijn is geen beroep’ – ahum, HOEZO?

Kinderen verzorgen en opvoeden ‒ ‘dat doe je er toch gewoon even bij’? Als moeder moet je minimaal een paar dagen buiten de deur werken, wil je een beetje meetellen. Thuisblijfmoeders vertellen soms een beetje beschaamd dat ze ‘alleen maar’ voor de kinderen zorgen. Dat is zo onterecht! Want goede genade, wat is het moederschap toch een veelzijdig beroep, helemaal als je dat fulltime doet!

Als je iemand een beetje lachend hoort praten over die ‘thuisblijfmoeder’ die vast wel alle tijd van de wereld zal hebben, druk die persoon onderstaande functielijst dan even onder de neus:

Lees ook

#1 Directeur van een BV
Je hebt de leiding over een bedrijf dat ‘gezin’ heet. Je stuurt de gezinsleden aan, geeft opdrachten en voert functioneringsgesprekken. Je krijgt een riant salaris: kusjes, knuffels, bossen bloemen, complimenten, schouderklopjes en etentjes. Toch?

#2 EHBO’er
Eén blik is voor jou genoeg om te zien wat eraan mankeert. Kapotte knie, hoofdpijn, koorts, griep, kinderziektes – je weet precies wat er moet gebeuren. Pleister, zetpil, thermometer, emmer, zalfjes – bij jou zijn alle gezinsleden in goede handen. Florence Nightingale is er niets bij…

#3 Facilitaire dienstverlener
De boodschappen, de was, poetsen en boenen (al dan niet met assistentie), de weekplanning van elk gezinslid – alledaagse werkzaamheden en activiteiten worden dankzij jouw helicopterview overzichtelijk beheerd en geregeld. Waar wordt dat allemaal opgeslagen? In je hoofd natuurlijk!

#4 Taxibedrijf/koeriersdienst
Zwemles, ballet, muziekles, voetbal, verjaardagsfeestjes, speelafspraken – jij brengt, haalt en bezorgt overal in de wijk. Zonder bezorgkosten!

#5 Crisisopvang
Help, er staat een studiedag gepland! Jij vangt de kinderen op van moeders die buiten de deur werken en met de handen in hun haar zitten. Wie gaat er mee naar het zwembad!?

#6 Activiteitenbegeleider
Schoolreisje, voetbaltoernooi, Koningsspelen, sportdag, excursie, luizen pluizen, pleinwacht – voor alle extra activiteiten op school wordt regelmatig een beroep op jou gedaan. De leerkrachten beschouwen je bijna als collega’s en dat voelt eigenlijk best heel goed!

Kortom, het moederschap is het meest veelzijdige beroep ter wereld. Vergeet dat nooit!

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht