‘Moeders hebben slechts 17 minuten per dag voor zichzelf’

Een tijdje geleden wonnen mijn collega’s een prestigieuze social media award. Welverdiend en met prachtig jurycommentaar: op onze socialmediakanalen zijn we ‘always on’. Wat in de marketing zoiets betekent dat je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat online de conversatie aangaat. 

In mijn dagelijks leven heeft ‘always on’ niets met marketing te maken en wordt er ook geen award voor uitgereikt. En eerlijk gezegd vind ik het ‘always on’ zijn best vermoeiend. Ook ik ga namelijk van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat de conversatie aan. Niet online maar gewoon real life met een peuter en een kleuter. 

Uit onderzoek is gebleken dat moeders ‘slechts’ 17 minuten per dag tijd voor zichzelf hebben. Wow, wel 17 hele minuten! Het zal vast een gemiddelde zijn. Maar ik neem mijn dag eens onder de loep. 

Op een goede dag word ik wakker van de wekker. Maar meestal is het een klein meisje dat door mijn haren wriemelt of de jongste die in haar ledikantje de dag aankondigt met een steeds harder: ‘Mááámáá!!!’. Vanaf dat moment ben ik ‘on’.

Op mijn werkdagen ben ik blij als ik het spul tijdig en zonder kleerscheuren op school en het kinderdagverblijf heb afgeleverd. Als ik vrij ben, hoop ik ergens in de ochtend een warme kop koffie achterover te slaan, want zodra ik met een bil de stoel aanraak, presteert iemand het om op de kop in de vuilnisbak te belanden of met een pen onze salontafel te versieren.

Tussen 17.00 en 19.00 uur is het spitsuur bij ons thuis. De eeuwige struggle om twee vermoeide kids te vermaken met manlief de dag te bespreken en ondertussen een verantwoord menu op tafel te zetten. ‘Mááámáá!!!’ ‘Zelluf doen!’ Loslaten is hier het toverwoord. Maar daar ben ik gewoon niet zo goed in.

Ondanks dit alles, kruip ik na het avondritueel graag nog even tegen een warm lijfje aan voor een verhaaltje over de Gorgels of een goed gesprek. Nog maar even niet denkend aan de vaat die ons beneden wacht. Stiekem hoop ik dat er daarna nog tijd overblijft voor een avondje Netflixen op de bank. Dat avondje duurt meestal niet zo lang, want dat ‘always on’ zijn, is best vermoeiend. 

Dus ja, die 17 minuten kloppen wel ongeveer. Maar ik zou ook de rest van de dag voor geen goud willen missen. Dus koester ik de paar minuten me-time morgen even extra.”

Lees ook

Geschreven door Nienke.

Schrijf mee!

Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op WIJ à la Mama.

Meer gastblogs lezen?

Wil jij ook een bijzonder verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500-800 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op onze site!

Leave a comment (1)