Multivitamines voor je kind: noodzakelijk of overbodig?

Het voedingspatroon van je kleintje veranderd behoorlijk in een jaar tijd. Zo begin je met borst- of flesvoeding en langzaam werk je toe naar een dagmenu met fruit, brood, zuivel en een warme hap. Ik kon niet wachten om het eerste hapje aan mijn dochter te geven, zij had echter iets langer nodig voordat ze er aan toe was. Tegenwoordig smikkelt ze al fijn van alles wat ik haar aanbied.

Hoort een multivitamine ook thuis in het ‘menu’ van je kindje? Nee. Zelfs niet als de ‘r’ in de maand zit en half Nederland snotterend en hoestend de dag doorkomt? Ook dan zijn multivitaminen niet nodig. Al is je kind nog zo’n slechte groente eter, via andere voedingsmiddelen krijgt hij toch voldoende van alles binnen. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen op de regel.

Lees ook

Zo is vitamine D wél nodig voor kinderen tot hun 4e verjaardag. Iedere dag hebben ze 10 microgram van deze vitamine nodig voor sterke botten en tanden. Kinderen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben, wordt ook aangeraden vitamine D te (blijven) gebruiken. Helaas zijn er ook kinderen die een ziekte of aandoening hebben waardoor ze extra vitamines en mineralen moeten gebruiken. Maar dit wordt dan vaak geadviseerd door een (kinder)arts of diëtist.

Bij bepaalde leefwijzen, zoals een veganistische (waarin geen vlees, vis en dierlijke producten worden gegeten), kan het ook verstandig zijn om extra vitamines en mineralen aan het kind dat aangepast mee-eet. En iedere mama herinnert zich de vitamine K die gegeven wordt aan baby’s die borstvoeding krijgen (de eerste 12 weken) en baby’s die flesvoeding krijgen (minder dan 500 ml per dag).

Er zijn ontzettend veel multivitamines te koop bij drogist en supermarkt. Ook multi’s die er speciaal voor kinderen zijn. Wil je toch graag zo’n preparaat geven, let dan goed op dat er niet teveel in zit. Dat kun je controleren door te kijken naar ‘% van de ADH’. Dit betekend ‘percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’. Wanneer je kind verder normaal eet, is het verstandig om dit niet hoger dan 50% ADH te laten zijn. Want teveel vitamines en mineralen binnenkrijgen voegt niets toe en kan zelfs schadelijk zijn. Let er dan wel weer op dat er voldoende vitamine D in het preparaat zit.

Wanneer je je zorgen maakt om het eetgedrag van jouw kindje, kun je advies vragen aan de huisarts of diëtist. Multivitamines en andere ‘verrijkte’ producten zijn maar schijnoplossingen. Zelfs als je peuter de geadviseerde 300 ml van dit goedje opdrinkt, dan nog krijgt hij niet voldoende van de toegevoegde stoffen binnen. Een marketingtruc die ouders laat geloven écht goed voor je kindje te zijn!

Jong geleerd is oud gedaan en een goede basis leg je met ‘gewone voedingsmiddelen’!

Karin

Karin (28) is Mama van Suus (0) en Meisje van Erik (29). Sinds kort weer aan het werk als medisch secretaresse, maar ook dol op mijn vrije tijd waarin ik geniet van mijn gezin, leuke dingen ondernemen en de dag plukken! Ik ben Mama, maar wil zeker het Meisje in mijzelf niet verliezen. Mijn ervaringen daarover deel ik op mamasmeisje.com

Reageer op dit bericht