‘Niet over de schaapjes kotsen, herder!’ #Annette

Sinds mijn blog van vorige week zijn we elke nacht bezig geweest met kots vegen, dweilen en schrobben. Noem het maar op, want het zit inmiddels in elke naad en kier. Ja, echt elke nacht! En dat terwijl we het laatste schoolweekje voor de kerstvakantie ook nog eens drie kerstvieringen op de verschillende scholen gehad hebben. Ik weet niet hoe we het gedaan hebben, maar we hebben de welverdiende vakantie bereikt!

“Mama ik heb heel goed mijn best gedaan om niet te spugen op het podium”, zegt Jonah. Doodmoe, maar tevreden in de auto na zijn kerstviering op school. Hij was uitgekozen om een van de herders te spelen in het kerstverhaal en zou hoe dan ook meedoen (ondanks zijn nachtelijke spuugbuien). “Daar ben ik blij om! En je klasgenootjes die schapen om je heen speelden, zijn vast ook heel blij dat je niet over ze heen hebt gekotst.”, zeg ik tegen Jonah.

Lees ook

We kunnen er samen om lachen, maar ondertussen maak ik me wel zorgen. Hij is anders nooit ziek en als hij ziek is, dan duurt het vaak een paar uurtjes voordat hij alweer voorzichtig begint te eten. Dit keer is het anders. Al vijf nachten lang is hij elke nacht aan het overgeven … Overdag is er niks aan de hand, hij eet zelfs lichte maaltijden die er gewoon in blijven, maar ’s nachts komt het er met horten en stoten uit. Toch maar tijd om langs de huisarts te gaan?

“Als hij alleen ’s nachts moet overgeven en overdag niet, dan denk ik niet aan een buikgriep”, zegt de huisarts. “Hoest hij ook?”, vraagt ze. Ja, nou en of dat Jonah hoest. Overdag niet veel, maar ’s nachts heeft hij erg last van een diepe en zware hoest. “Dan moet hij vast overgeven door het hoesten en de slijm die in zijn keel loopt”, concludeert ze. “Matras omhoog leggen, verkoudheidsbalsem smeren en dan moet het over een paar dagen vanzelf beter gaan.”

Nu we er dan toch zijn controleert ze meteen ook de andere twee jongens. “Allebei een oorontsteking”, is haar uitslag. School geeft de kinderen twee dagen vervroegd kerstvakantie, vanwege zieke leraren en te weinig vervanging. Mijn ziekenboeg plant zich in hun nieuwe glow-in-the-dark kerstpyjama’s voor de kerstboom, voor de jaarlijkse kerstboomfoto (zie hieronder). “Cheese”, roepen ze vrolijk, voordat ze weer languit op de bank gaan liggen om een kerstfilm te kijken, met emmers en zakdoekjes binnen handbereik.

Vrolijk kerstfeest iedereen! (Zonder kots, koorts en oorontstekingen alstublieft!)

niet-over-de-schaapjes-kotsen-herder-annette

Lees ook van Annette: ‘Het spuugseizoen is begonnen’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)