Niet persen tijdens de bevalling voorkomt (veel!) lichamelijke schade

STOP DE PERSEN! Vrouwen moeten stoppen met persen tijdens de bevalling. Dat is ten minste wat de verloskundigen in het Verenigd Koninkrijk nu te leren krijgen. Duizenden vrouwen zouden door dit nieuwe programma de kans op lichamelijke schade zoals inscheuren beperken. Het nieuwe idee is dus; niet persen, maar het lichaam zelf de baby eruit laten werken.

Het nieuwe programma is ontwikkeld door verloskundigen van het Medway Foundation Trust in Kent, een groot ziekenhuis in Engeland. Daar beweren ze dat de lichamelijke schade bij bevallende vrouwen al met 85% is afgenomen door deze nieuwe insteek. Derdegraadse rupturen zouden van 7% naar 1% zijn gereduceerd. Hoe ze dit voor elkaar gekregen hebben? Door simpelweg niet meer aan de moeders te vragen om te persen, zo staat te lezen in The Natural Parent Magazine. In plaats daarvan raden ze de moeders aan om andere posities uit te proberen en om het proces te vertragen. Ook stopten ze met het trekken aan de baby, maar wordt de baby alleen nog ondersteunt, terwijl het lichaam de baby er vanzelf uit werkt.

Lees ook

Op het eerste gezicht denk ik “huh? Hoe dan?!”. Na twee bevallingen vraag ik me heel hard af hoe je in vredesnaam jezelf kunt tegenhouden om helemaal niet te persen. En werkt het echt zo dat het lichaam de baby er zelf wel uitwerkt, zonder dat jij extra kracht bijzet? Met die vragen stap ik op mijn verloskundige af en vraag haar wat zij vindt van deze nieuwe leermethode bij onze westelijke buren en of deze ontwikkeling ook in Nederland gaande is. Al snel blijkt dat wij hier in Nederland  al lang mee bezig zijn!

Op het moment dat het hoofdje geboren wordt vinden de meeste rupturen plaats”, legt ze mij uit. “Het is daarom inderdaad belangrijk dat er op dit moment niet geperst wordt, maar dat de moeder juist heel diep zucht. Zo voorkom je schade.” Het hoofdje is natuurlijk het grootste deel van de baby wat geboren moet worden en door op dit punt te vertragen krijgt je huid de tijd om langzaam uit te rekken en daarom wordt in Nederland altijd al aangeraden om op dit moment een perswee over te slaan. Gaat dit gedeelte te snel, dan ontstaat er veel sneller lichamelijke schade.

Dit oprekkende effect kan versterkt worden door het gebruik van een ballonnetje dat langzaam steeds verder opgepompt wordt om de vagina-opening en het perineum op te rekken. Dit heet de epi-no geboortetrainer en kan vanaf de 37ste zwangerschapsweek gebruikt worden om alvast te trainen voor de bevalling. Daarnaast zijn er inderdaad moeders die helemaal geen extra kracht bij hoeven te zetten om de baby eruit te krijgen, maar dit geldt niet voor iedereen. “Het is toch echt zo dat moeders vooral bij hun eerste kind flink bij moeten persen om de baby eruit te krijgen, dus het advies om niet mee te persen kan gewoon niet altijd”, vervolgt mijn verloskundige. Toch is de houding onder verloskundigen in Nederland al heel anders dan in Engeland, waar de opvatting tot nu toe was: “persen, en pers dan nog iets harder”, met veel vaginale schade tot gevolg.

Kortom, in Nederland zijn we hier al mee bezig, maar het kan geen kwaad om hier extra bij stil te staan vlak voor je bevalling. Luister goed naar de aanwijzingen van de verloskundige of de gynaecoloog en probeer zoveel mogelijk je lichaam het tempo te bepalen. Dan heb je de grootste kans dat de boel daaronder een beetje intact blijft.

Annette van den Berg

Annette (33) heeft samen met haar Ierse man twee kinderen: Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2) en verwacht eind deze zomer een derde zoon. Ze is naast freelance schrijver ook Mama & Baby pilates instructrice (pilatesputten.nl).

Leave a comment (3)