Nina is zwanger! Week 11: NIPT

Zwanger van nummer drie. We hadden besloten om bij een eventuele volgende zwangerschap gebruik te maken van de NIPT. De Non Invasieve Prenatale Test. Een bloedtest voor zwangeren vrouwen die voor 99% zeker kan bepalen of jouw baby het Down-, Edwards- of Patau syndroom heeft.

Niet eerder hadden we ons hier op deze wijze mee bezig gehouden. Bij mijn eerste zwangerschap voelde ik me onoverwinnelijk, jong en misschien naïef als ik was. Bij mijn tweede zwangerschap voelde het al anders. Alsof je het lot gaat tarten. Kan er nogmaals een gezonde baby geboren worden? Overigens heb ik nooit gebruik gemaakt van de combinatietest die de verloskundige je aanbiedt. Dat is een test die een kansverdeling geeft als resultaat. Een resultaat die mij geen gemoedsrust zal geven. Nee dat is niks voor mij.

Lees ook

Sinds 2013 is de NIPT beschikbaar een accurate test. Een test die daadwerkelijk een uitslag geeft en het prikken in de placenta of het vruchtwater voorkomt wat op haar beurt weer een risico op een miskraam voorkomt. Ik heb hem dus gedaan; De NIPT. Vandaag. Alleen. In België. Want als Nederlandse moet je de landsgrenzen over als je gebruik wilt maken van de test als er geen ‘verhoogd risico’ is vastgesteld.

Ik wilde graag de keuze hebben om de test te doen en week uit naar UZ Leuven. Door drukte op de weg moest ik dik twee uur rijden waarna ik me moest inschrijven aan de balie en als en als een gek de juiste afdeling moest zoeken om nog enigszins op tijd te zijn. “Mevrouw, ge volgt de pijlen ‘bordeaux’ en dan neemt u die lift naar de zesde”,  werd mij in het Vlaams medegedeeld.

Snel wandelend ging ik door de gangen met de donkerbruine tegels, mosgroene deuren en vochtige dakramen die je doen denken aan een verouderd tropisch zwemparadijs. Het werd steeds rustiger in de gangen. Ik werd naar een uithoek van het ziekenhuis gestuurd. Tot er niets meer te horen was dan mijn voetstappen en gehijg. Mijn gehijg, want mijn hart klopt voor twee.

Samen met een andere dame stapte ik in de lift. Zoekend naar de etageknopjes bekeek ik de drie wanden en voor ik het wist ging de deur al dicht. Op etage 4 kwamen we tot stilstand. De mevrouw stapte uit en ik ook want hoe in hemelsnaam moet ik die lift bedienen?! Nu bleek dat je van tevoren je etage nummer moest intoetsen waarna er een specifieke lift voor jou open gaat en je naar je bestemming brengt. Een nieuw snufje dat ik niet had verwacht in het verouderde ziekenhuis.

Een kwartier later dan afgesproken kwam ik op de juiste afdeling aan. Gelukkig kon ik nog geholpen worden. Er werd mij gevraagd naar de reden en die noteerde ze netjes op een formulier. ‘Mevrouw wenst een accurate test’. Ze vertelde dat ze momenteel zo’n 80 vrouwen per week voor NIPT prikken en voorspelde dat het niet langer zo door kon gaan. De test is in België nog vrij verkrijgbaar tegen betaling, maar dat dit niet fair is ten opzichte van vrouwen die het niet kunnen betalen. Mee eens.

Dankbaar verliet ik het ziekenhuis in Leuven. Blij dat ons buurland zo vrij is om mij te helpen met het doen van deze test die ik in Nederland alleen zou mogen doen als er een verhoogd risico blijkt uit de combinatietest. Een schande als je het aan mij vraagt. Over twee a drie weken krijg ik de uitslag. Ik ga ervan uit dat hij goed is.

Nina Akerboom

Nina (30) is moeder van Abel (4) en Vince (2) en in verwachting van haar derde. De oprichter van ninaneeltje.blogspot.nl is twee dagen per week peuterleidster op een holistisch kinderdagverblijf. Echtgenoot Kees speelt professioneel basketbal en daardoor ziet hun leven er net even anders uit dan normaal. In dit mannengezin is geen dag hetzelfde.

Leave a comment (6)