Nina is zwanger week 18: M’n opa, m’n opa, m’n opa

En dan is daar opeens dat telefoontje van je vader dat het niet goed gaat met opa.
“Wat is er dan?”
“Hij wil niet meer eten en drinken en eigenlijk alleen nog maar slapen”

87 is mijn opa, Pake, zoals ik hem al mijn hele leven noem vanwege zijn Friese roots. De familiebanden worden aangetrokken en iedereen wil naar Pake toe. We bellen en appen over en weer om te voorkomen dat we met 20 man sterk tegelijkertijd in zijn kleine kamertje zijn.

Lees ook

Daar zit ik dan. Samen met mijn vader en mijn zusje. In dat kleine kamertje. Familiefoto’s hangen aan de muur. Er staat een fauteuil en er liggen wat kranten en boeken en Pake slaapt. En ik zit daar samen met mijn vader en mijn zusje….

Tranen stromen over mijn wangen. Pake gaat. Het is niet zozeer verdriet dat mij meester maakt eerder het besef van eindigheid. Er wordt getrappeld in mijn buik, iets dat Pake ook ooit heeft gedaan bij zijn moeder in haar buik. Iets dat Pake ook ooit heeft gevoeld bij zijn vrouw toen zij mijn vader droeg. Daar in dat kleine kamertje met Pake die slaapt word ik mij bewust van leven en dood.

Pake laat los. Hij is ontspannen, ademt rustig en diep. De baby in mijn buik grijpt vast, iedere dag is hij wat sterker, meer aanwezig.

De dag na mijn bezoek is Pake overleden. Rustig in het bijzijn van geliefden. Ik hoor dit bericht terwijl ik op mijn werk ben. Omringd door twaalf levenslustige peuters en één baby in mijn buik. Ik kan niet anders dan even gaan zitten en mijn tranen laten stromen. Ze loslaten zoals Pake dat het leven heeft gedaan. In gedachten zing ik:

M’n opa, m’n opa, m’n opa, in heel Europa was er niemand zoals hij.
M’n opa, m’n opa, m’n opa, nergens zo iemand als hij.

Rust zacht lieve Pake

Nina Akerboom

Nina (30) is moeder van Abel (4) en Vince (2) en in verwachting van haar derde. De oprichter van ninaneeltje.blogspot.nl is twee dagen per week peuterleidster op een holistisch kinderdagverblijf. Echtgenoot Kees speelt professioneel basketbal en daardoor ziet hun leven er net even anders uit dan normaal. In dit mannengezin is geen dag hetzelfde.

Leave a comment (5)