Nina is zwanger week 34: is zwanger zijn mooi?

De opmerkingen die ik tijdens mijn zwangerschap krijg zijn zo uiteenlopend dat ik er geen touw aan vast kan knopen. De een schrikt zich een ongeluk als diegene mij met een toeter van een buik voorbij zien lopen en de ander vindt het prachtig. 

Wat ik er zelf van vind? Daar kan ik eigenlijk ook geen touw aan vastknopen. Vaak vind ik het bij een ander heel mooi. Maar als ik dan mezelf sta te bekijken met die grote blauwe aders over mijn buik en die navel die er een centimeter uitsteekt kan ik niet echt zeggen dat ik ervan gecharmeerd ben.

Lees ook

Frustrerend vind ik het ook om me aan te kleden. Tot ongeveer week 30 zaten mijn zwangerschapskleren wel leuk en comfortabel. Nu ben ik op zo’n punt beland dat het gewoon echt een hele grote buik is voor zo’n kleine vrouw als ik. Jassen gaan niet meer dicht, ringen passen niet meer om mijn vingers en mijn enkels zijn aan het einde van de dag veranderd in ‘cankles’. Ook deze zwangerschap heb ik tal van grappige, lieve maar ook beledigende opmerkingen gekregen. Als ik naar een wedstrijd van mijn man ga kijken wordt er vaak gevraagd of ik een basketbal heb doorgeslikt? Met name mijn kinderen vinden dit een grappige voorstelling.

Regelmatig krijg ik te horen dat ik een jongen zal krijgen omdat ik zo mooi naar voren draag! Van achteren zie je echt helemaal niet dat je zwanger bent! Super lieve opmerking die mijn zelfvertrouwen altijd weer even een boost geeft. Wanneer ik echter beeldmateriaal van mijzelf terugzie is deze opmerking niet helemaal waar maar dat wuiven we voor het gemak even weg. De opmerkelijke comments die ik bij het dragen van dit babytje heb gekregen was een opmerking van mijn 10-jarige buurjongen die met een geschrokken blik zijn moeder vroeg ‘Mam? verandert het gezicht van een zwangere vrouw ook?’ En op een feestje had een aangeschoten man van middelbare leeftijd de behoefte om mij mede te delen dat ‘een zwangere vrouw echt geen gezicht is.’

De vraag of zwanger zijn nou wel of niet mooi is doet er eigenlijk niet toe. Het cliché schoonheid zit van binnen gaat zeker tijdens mijn zwangerschappen voor mij op. Als ik me goed voel en energie heb, dan straal ik. Dan doe ik wat extra moeite voor het uitzoeken van een leuke outfit en draag ik wat make-up. Dan sta ik open voor de wereld en de wereld voor mij. Ben ik doodop, moe, misselijk en heb ik pijn; dan ben ik bleek. En nee dan heb ik geen zin om mascara op te doen of die leuke maar toch iets te strakke zwangerschapsblouse aan te trekken en kies ik voor mijn comfortabele wijde trui. Dan heb ik geen behoefte aan contact. Dan heb ik al genoeg aan mezelf om de dag door te komen.

Zwanger mooi? Geen idee.. Maar een ding weet ik wel. Het is een wonder waar ik dankbaar voor ben dat ik het mag ervaren.

Nina Akerboom

Nina (30) is moeder van Abel (4) en Vince (2) en in verwachting van haar derde. De oprichter van ninaneeltje.blogspot.nl is twee dagen per week peuterleidster op een holistisch kinderdagverblijf. Echtgenoot Kees speelt professioneel basketbal en daardoor ziet hun leven er net even anders uit dan normaal. In dit mannengezin is geen dag hetzelfde.

Reageer op dit bericht