Nog meer problemen voor de kinderopvang? #Sharon

Ik kan mij het moment nog herinneren dat ik de bijlage van de mail opende. Een mooie uitleg over de jaarlijkse indexering en wetswijziging ten aanzien van de babygroepen. Hoezeer ik deze wijziging begrijp, moest ik wel even slikken.

De kosten van de kinderopvang per uur stijgt met 9%. De overheid springt ook nog eens bij met de IKK wetswijziging en verhoogt de kinderopvangtoeslag met 7,7%. Maar dat dekt de kostenstijging niet en we gaan er op achteruit. Hoe vang je dat op wanneer elke euro telt? Kinderen zijn al een behoorlijke ‘kostenpost’, met alle luiers, melk, verzorgingsproducten en de aanschaf van nieuwe kleding, omdat ze een maatje gegroeid zijn.

Lees ook

Daarnaast brengt deze wijziging een nogal stormachtige ontwikkeling mee ten aanzien van het personeelsbestand in de opvang. Inmiddels zijn er bij ons nu drie leidsters weg in drie maanden tijd, de één na de andere invaller en zelfs uitzendkrachten komen voorbij.

Via LinkedIn is er een ware strijd ontstaan en worden de mooiste voorstellen gedaan om pedagogisch medewerkers weg te trekken. De grote steden spannen daarin de kroon. De huizenprijzen zijn te hoog en zodoende onbetaalbaar voor deze groep. De meeste medewerkers worden uit de omliggende dorpen gehaald, maar daar is ineens ook meer werkgelegenheid. Waarom forenzen als je de fiets kan pakken?

Een aantal jaren geleden was er nog geen droog brood te verdienen in de kinderopvang. De economie was minder en de werkgelegenheid zodoende ook. De opleidingen zijn leeggestroomd en daar plukken we nu de vruchten van. De opleidingen lopen weer vol, maar het duurt nog een aantal jaar voordat die lieve schatten op de markt komen.

Mijn meisje heeft in ieder geval goed last van al die nieuwe gezichten. In een ouderavond werd aangegeven dat ze zoeken naar een permanente oplossing. De vaste rots in de branding voor mijn Marlie gaat namelijk op vakantie. Een maand op welverdiende vakantie! En ik … ik maak me druk.

Mijn meisje leeft ’s nachts de onrust van die onbekenden en ik slaap dus ook minder goed. Wat als er geen vaste oplossing wordt gevonden? Ik kan haar geen maand thuis houden en de kosten zijn ook hoog om dat te doen. Het alternatief is drie dagen per week andere gezichten en een verdrietige, gefrustreerde dreumes die vijf tot tien keer per nacht wakker wordt.

Wat zouden jullie doen?

Lees ook van Sharon: ‘Slaap mama slaap’

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (12)