Ode aan de stadsmama! #Sharon

Ik zie je fietsen tussen de gehaaste massa fietsers in de spits en alle obstakels vermijden. Weer of wind, zij doorstaat het omdat een auto niet vanzelfsprekend is. Zij, die noodgedwongen hetzelfde rondje in het park moet blijven lopen omdat haar kleintje eindelijk slaapt en ze niet op de begane grond woont. Zij die met haar kind, buggy en luiertas alsnog twee enorme boodschappentassen omhoog weet te tillen. Zij die in een volle tram met haar zwangere buik geen zitplaats wordt aangeboden door onoplettende toeristen. Zij die halsbrekende toeren uit moet halen om haar buggy via twee traptreden in de trein te krijgen. Zij! Ode aan jou stadsmama.

We hebben het vooroordeel dat we als een stel hippies onze kinderen grootbrengen. Dat het eerste woord wat ons kroost uitspreek na mama en papa; quinoa, poke bowl of smoothie is. Dat we enigszins verwaand zijn en te vrij in onze opvoeding. Dat we onze kinderen al introduceren in een andere taal voordat het de ‘eigen taal’ onder de knie heeft. Dat we te veel druk op onze kinderen leggen, omdat ze allerhande hobby’s hebben of op sportclubjes zitten.

Lees ook

Grappig dat we dit imago hebben niet? Terwijl wij onze kinderen zo gezond mogelijk proberen te voeden en dat we dezelfde uitdaging hebben als iedere andere mama. Je probeert immers bijna alles om je kleintje groenten te laten eten! Wat nou als die hippe groene smoothie daar hét middel voor is?

Door alle culturen en aangeboden stromingen van opvoeden en scholing móet je je wel verdiepen hier in de stad. Immers kan je je kind niet zomaar op een school inschrijven! Nee… wachtlijsten en loting is hoe het hier werkt. En daar helpt het consultatie bureau je meermalen aan herinneren. Wat kies je …? welke stroming past? Waarop is het gebaseerd? Wat is de aansluiting met het middelbare onderwijs? Mag mijn kind nog kind zijn of zit ze in groep 1 al aan een variant van de Cito-toets?

En dan die hobby’s … wat een misconceptie is dat! Onze kinderen moeten zich thuis uitleven op vaak nog minder dan 50 m2 woonoppervlak in totaal. En nee … een tuin is niet voor ieder gezin weggelegd. De trapveldjes, speelruimte en veilige stoepen zijn hier niet echt aanwezig dus ja … wat doe je dan! Dan ben je als mama genoodzaakt om je kleintje op vrije dan wel opvangvrije dagen rond te rijden naar allerhande activiteiten. Kinderen moeten immers hun energie kwijt en dat is niet te doen in een klein appartementje drie hoog achter.

Lieve mama, jij die met je kroost meegaat in de snelheid van de stad, jij die geen work-out behoeft door de dagelijkse uitdagingen van trappen lopen, fietsen en vooral heel veel slepen … jij verdient meer dan de titel van hippie mama. Jij houdt je kroost veilig en voedt ze op in de drukke en kolkende energie van de grote stad. Vergeet je niet om soms op adem te komen? ♡

Lees meer blogs van Sharon

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Reageer op dit bericht