Onderzoek: één op de twaalf vaders in depressie na geboorte kind

Een depressie krijgen na de geboorte van je kind is (helaas) een bekend fenomeen. Eén op de tien vrouwen heeft het. Ik heb bij meerdere vriendinnen die boze grijze wolk zien hangen. Verschrikkelijk! Maar wist je ook dat één op de twaalf vaders last heeft van depressieve gevoelens na de geboorte van hun kind? Dat zeggen onderzoekers van Lund University Sweden.

Mannen praten, zoals je weet, niet gemakkelijk over hun emoties en zeker niet over psychische problemen. Als ze dan ook nog geacht worden op een roze wolk te zitten door de geboorte van hun spruit, zullen ze al helemaal niet meer met hun gevoel naar buiten komen. En dat is slecht, heel slecht.

Lees ook

Vaders krijgen hierdoor niet de hulp die ze eigenlijk nodig hebben. Screeningsmethodes zijn nu vaak op ons moeders gericht en niet op de vaders. Het gevolg: de papa’s slaan een lijdensweg in, worden introvert en hebben bijna tot geen aandacht voor de kleine. En dat brengt volgens de Zweedse onderzoekers de opvoeding en ontwikkeling van het kind in gevaar. Kortom, iets om heel serieus te nemen dus!

Hoe die postpartum depressie ontstaat? Bij ons vooral door hormonen, maar bij mannen is de veranderende rol de boosdoener. Mannen zijn nu behalve kostwinner ook betrokken bij de zorg en opvoeding. De druk neemt toe en dat kan tot depressieve klachten leiden. Met alle gevolgen van dien!

Ik kan mij er iets bij voorstellen. Ik ken ook de vaders die hun fulltime job in vier dagen moeten proppen. Die hun vrouw met liefde helpen bij de nachtvoedingen, maar waarbij die verrekte wekker zorgt voor intens slaaptekort. Die gek zijn op surfen, maar hun kind daarvoor niet naar een oppas willen brengen. En vaders die echt niet meer weten wanneer ze kunnen repeteren met de band omdat hun baby ligt te slapen.

Ik zie ze worstelen en heb met ze te doen. Gelukkig pleiten de Zweedse onderzoekers ervoor om meer aandacht en opvang te regelen voor jonge vaders die dat nodig hebben. Niet alleen direct na de geboorte, maar ook nog ruim na de eerste verjaardag van hun kind. In de hoop dat toch zoveel mogelijk vaders en daarmee ook hun kinderen zo goed mogelijk geholpen worden. Laten we het hopen.

Wij moeders kunnen de papa’s misschien toch vaker de hand reiken, ook al zeggen ze dat ze ‘alles onder controle hebben’. Het kan in ieder geval geen kwaad, toch?

Lees ook: ‘7 manieren om je vriendin met postpartum depressie te helpen’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht