3 onmisbare lessen voor jonge moeders #Margot

Eenmaal terug van onze lange reis door Australië en Nieuw Zeeland moesten we weer aan de bak. Ik had voor de reis mijn baan opgezegd om daarna een eigen onderneming te starten. Op dat moment wist ik alleen nog niet dat zich óók een baby aandiende. Het derde trimester stond daarom niet alleen in het teken van voorbereiden op de komst van de kleine, maar ook in het opzetten van mijn eigen bedrijf. Een leerzame periode, waar ik een aantal belangrijke lessen leerde die ik vandaag met je ga delen.

#1. Durf om hulp te vragen

Lees ook

‘Zelf doen’ was tot voor kort mijn levensmotto en ‘control freak’ my middle name. Het resultaat daarvan was een perfectionist die niets uit handen durfde geven.

Een website bouwen kon ik zelf wel, dacht ik. Dus was ik wekenlang bezig om de kleinste dingen uit te zoeken en te programmeren. Maar als het ene probleem was opgelost, dan diende zich de volgende alweer aan. In plaats van meters maken was ik brandjes aan het blussen. En dat schiet niet op. Net als mijn buik die wekelijks in omvang toenam, groeiden ook mijn zorgen om de website vóór de geboorte online te hebben (spoiler alert: dat is gelukt! :)).

Uiteindelijk gaf ik de strijd op, schakelde een webdesigner in en had binnen twee weken een functionerende website. Halleluja. Nooit geweten dat om hulp vragen zo fijn kon zijn!

De les die ik heb geleerd: een onderneming bouwen kan je niet alleen. Focus waar je goed in bent en besteedt de rest uit. Dit komt overeen met het gezegde ‘it takes a village to raise a child’. Want ook dat kan je niet alleen. Je hebt mensen om je heen nodig die jou of je kind opvangen wanneer dat nodig is. Durf dus om hulp te vragen.

#2. Luister naar je eigen gevoel

Als beginnend ondernemer had iedereen wel een mening over hoe en wat ik deed, waar ik prioriteit aan gaf en hoe het ook zou kunnen. Allemaal goedbedoeld en leuk dat mensen zo betrokken zijn, maar het is mijn bedrijf en niet dat van hen. Ben je eindelijk losgebroken van een baas die je vertelt hoe het moet, is er wel iemand anders die zich er mee gaat bemoeien. 😉

Uit eigen ervaring weet ik dat je als aanstaande/nieuwbakken moeder ook heel veel (goedbedoelde) adviezen gaat krijgen. Maar net als dat ik mijn eigen bedrijf aan het opzetten ben, ben jij je eigen kind aan het opvoeden. Stem dus vooral intern op je eigen gevoel af. Zoals ik al eerder schreef, krijg je er bij een kleintje een gratis moeder/vaderinstinct bij. Leer dat te vertrouwen.

Zoals de beroemde spiritueel leraar Wayne Dyer heel wijs zei: “No matter what you do in life, half the people will like it, and the other half won’t. So if you’re trying to get everyone to approve of what you do, then you are already destined to be miserable.” Houdt dat in gedachten! 🙂

#3. Omarm de fouten die je maakt

Zowel een bedrijf opzetten als een kind opvoeden gaat met vallen en opstaan. Het perfecte plaatje dat je van tevoren in je hoofd had gaat echt geen realiteit worden, dus laat dat los. Want niemand is perfect en je hebt pas gefaald wanneer je er niks van hebt geleerd.

Wat heeft het moederschap jou geleerd? Vertel

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht