Dealen met een depressie in het gezinsleven #Evelinn

Elke week vertel ik hier over de belevenissen van mijn gezin. Daar probeer ik zo eerlijk mogelijk te vertellen hoe het reilt en zeilt bij ons thuis. Dat we een huishouden van Jan Steen hebben is ook al lang wel duidelijk. Ik heb altijd erg veel steun aan alle geweldige reacties waaruit blijkt dat ik niet de enige ben die struggles heeft. Bijna elk gezin gaat door fases heen, de herkenning van andere ouders zorgt ervoor dat ik met opgeheven hoofd verder loop en weer moed heb om mijn terrorpeuter het geduld te geven dat zij verdient.

Maar ook in mijn huwelijk loopt het niet lekker. We houden van elkaar en werken erg hard om dit weer goed te krijgen. Mijn vrouw heeft PTSS (post traumatisch stress syndroom) door dingen die in haar jeugd gebeurd zijn en last daardoor last van een depressie. Dit is na de geboorte van Mylène op komen zetten. Ondanks dat ik Mylène gedragen heb, heeft dit zo veel onverwerkte emoties opgeroepen dat ze dagelijks in gevecht is met zichzelf. Het is heel heftig om te zien hoe een blij en gelukkig iemand veranderd naar een hoopje verdriet dat ook zichzelf niet meer terug herkent.

Lees ook

Maar wat ik vooral voel is het taboe dat hangt op deze onderwerpen. We dienen allemaal maar gelukkig en vrolijk te zijn. We laten alleen maar onze beste en mooiste kant zien. Mijn vrouw heeft het zwaar, ze vecht elke dag weer. Als ik haar vertel dat ze het echt heel goed doet dan gelooft ze me niet.

Ze vraagt zich dagelijks af waarom ik nog bij haar ben. Heel eerlijk soms vraag ik me dat ook af, het antwoord is natuurlijk simpel: ik houd zielsveel van haar! Maar dat betekent niet dat het van mij niet ook z’n tol eist. Ook ik ben wel eens moe van vechten en verlang terug naar de goede oude tijd.

Wat ik vooral moeilijk vind is dat er steun was in de eerste weken. Mensen belden hoe het ging en of ze iets voor ons kunnen doen. Nu we een meer dan een jaar verder zijn lijkt iedereen het vergeten, maar het heeft nog elke dag effect op ons gezin en heb ik soms het gevoel dat ik er helemaal alleen voor sta ondanks de professionele hulp die ze krijgt.

Het liefst schrijf ik vrolijke blogs die herkenbaar zijn voor iedereen maar ik weet zeker dat er meer gezinnen zijn die kampen met heftige klachten zoals bijvoorbeeld depressie. Ik wil tegen jullie zeggen dat ik respect heb voor het dagelijkse gevecht dat jullie voeren met jezelf, je partner of je kind. Je hoeft geen mooi weer te spelen, want ook dit mag er zijn. Iedereen mag er zijn met of zonder problemen van welke aard dan ook!

Heb jij wel eens te maken gehad met depressie in je omgeving? Hoe ging je daarmee om?

Lees meer blogs van Evelinn

 

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (1)