Ontzwangeren? Dit staat je te wachten!

Ontzwangeren. Dat is wat je blijkbaar gaat doen na de bevalling. Ik zocht het op in de Dikke van Dale. Ontzwangeren komt niet voor in het woordenboek. Natuurlijk niet!!! Ik weet niet wie het verzonnen heeft, maar ontzwangeren is iets waar je helaas toch echt niet onderuit komt. Maar wat houdt het nou in? Dat zal voor iedereen anders zijn, maar dit doet ontzwangeren met mij.

#1 Nieuwe oerdrang Met de bevalling is een soort oerdrang mee naar buiten gekomen. Een oerdrang om voor je kleintje te zorgen, een oerdrang om bij het minste of geringste piepje vol adrenaline naast het wiegje te staan. Maar ook een oerdrang die zorgt voor de nodige onzekerheid. Doe ik het wel goed??

Lees ook

#2 Deur opendoen voor collectes? Beter niet Je kan tijdens het ontzwangeren beter de deur niet open doen voor collectes of mensen die je iets willen ‘aanpraten’. Want hoe zielig zijn die kindjes in Afrika nu je zelf een kind, blakend van gezondheid, in de wieg hebt liggen…

#3 Ben je nog wel happy? Ondanks de adrenaline en alle andere fijne gelukshormoontjes die je aanmaakt, ben je soms gewoon moe. Heel. Moe. Als je dat durft uit te spreken, reken dan op bezorgde blikken, en vragen als; trek je het wel, zit je nog wel op je roze wolk, kan je nog wel genieten? Ontzwangeren betekent namelijk blijkbaar voor je omgeving dat er iets postnataals om de hoek ligt te loeren… Dus check check dubbel checkt je omgeving of je nog wel happy in je vel zit.

#5 Terug die cocon in Je denkt na een paar dagen al heel wat te zijn. Je hebt wel weer zin in een rondje sportschool of een avondje stappen. Fanatiek stap je naar buiten. Maar na een blokje om besluit je rechtsomkeer te maken en snel weer dat vertrouwde coconnetje in te duiken. Hoe. Moet. Dat. Ooit.  Goedkomen?

#6 Een nieuw lichaam Je lijf is niet meer het zelfde als voorheen. En op het moment dat je je hangbuikje bekijkt (wat bij mij helaas niet meteen verdwenen is) en de nieuwe vormen van je lichaam, hoop je dat het waar is, die 9 maanden op 9 maanden af mythe.

#7 Een nieuwe geest  Je bent in die eerste weken een ander mens. Ik vraag me op dit moment af of ik ooit nog wel helemaal mijn oude zelf zal worden. Ik begin langzaam maar zeker te wennen aan mijn nieuwe ik. Dat is een stukje makkelijker dan steeds maar weer proberen die oude ik terug te vinden.

#8 Extreme uitspattingen Je hebt extreme uitspattingen. Huilen is niet meer de klassieke maxima-traan, maar is huilen met uithalen… Daar staat tegenover dat lachen vaak eindigt in een hysterische slappe lach, in plaats van een subtiele giechel.

#9 Haaruitval…HEEL VEEL haaruitval. Heel even dacht (en hoopte) ik dat dit me bespaard zou blijven. Maar na de 3e keer in 1 week tijd het doucheputje leeghalen, bedacht ik me dat het moment daar was. Mijn volle bos, opgespaard in 9 maanden zwangerschap, heeft besloten te veranderen in onhandelbare, loszittende haren die bij de kleinste beweging van mijn hoofd vallen. Hoe lang gaat dit duren?

#10 Spraakgebrek Het lijkt wel of mijn hoofd soms een soort spons is. Ik kom op sommige momenten niet meer uit mijn woorden, of kan niet op dat ene specifieke woord komen. Dat wordt gelukkig al minder…

#11 Vergeetachtigheid Echt, waar ik voorheen mijn agenda eigenlijk nog amper nodig had, is hij nu mijn beste vriend. Als ik niet alles opschrijf, vergeet ik gewoon de afspraak die gemaakt is. Het is dan ook al geregeld voorgekomen dat ik een dubbele afspraak had gemaakt of überhaupt was vergeten dat bijvoorbeeld iemand langs zou komen. Lang leve de familieplanner!

Kort samengevat: Ontzwangeren = één groot feest!

Lonneke Verhaart

Lonneke (31) heeft samen met vriend Wouter een dochtertje (1). Ze wonen in het gezellige Brabant en houden dus ook wel van een Bourgondisch leventje. Haar passies zijn toneelspelen, zingen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Leave a comment (2)