Open brief aan Barbie: niemand heeft je kinderen zo lief als jij

Lieve Barbie,

Op Facebook zie ik het bericht voorbij komen dat je hebt vertelt over wat er begin januari is gebeurd. Je hebt een zelfmoord-poging gedaan, onder meer omdat je dacht dat je kinderen beter af zouden zijn zonder jou. Als mede-moeder raakt mij dit diep.

Lees ook

De vele negatieve reacties die je op social media kreeg, hebben bijgedragen aan het nemen van deze stap. En ook nu, als je hier zo open over vertelt, komen mensen met zeer nare reacties die mij zelfs verdrietig maken. Ik vind het schandelijk dat mensen zo reageren. Zeker als je net aangeeft hoe erg dit jou raakt en waartoe het heeft geleid. Als moeder weet ik hoe kwetsbaar je kan zijn. Je voelt je vaak al onzeker en als iemand daar een opmerking over maakt, raakt je dat hard

Jouw moederschap ligt onder een vergrootglas en wordt door miljoenen mensen beoordeeld. Wat iedere moeder in het klein ervaart, ervaar jij duizend maal zo veel. En als je dan zelf niet goed in je vel zit, is het misschien wel bijna logisch dat je denkt dat je geen goede moeder bent.

Mensen oordelen over je manier van leven, je optredens in de media en je manier van opvoeden. En ja, jouw manier van leven is ook niet mijn manier. Jouw keuzes zijn niet mijn keuzes. En jouw manier van opvoeden is niet mijn manier. Maar je bent ook anders als ik en dat hoeft niet te betekenen dat je het fout doet.Want wat ik wel zag, was iemand die gek is op haar kinderen.

In mijn werk kom ik in aanraking met veel verschillende soorten ouders. Maar ze hebben één ding gemeen; ze doen allemaal hun best. Ieder op hun eigen manier. Net als jij dat doet. Ik ben ervan overtuigd dat, ook al is het niet de meest gemiddelde opvoeding, jij je uiterste best doet om je kinderen gelukkig te maken.

Mensen beseffen denk ik niet hoe vreselijk je je moet voelen, hoe depressief je moet zijn, dat je een zelfmoordpoging doet, zeker als moeder. Het moet onwijs verdrietig zijn om het idee te hebben dat je kinderen beter af zijn zonder jou. Maar besef; dat is niet zo.

Wat mensen ook zeggen; jij bent hun enige moeder. Hoe je het ook doet; zij hebben jouw liefde nodig en kunnen echt niet zonder. En twijfel je over je manier van opvoeden? Zoek hier dan hulp bij. Dat is zeker geen schande.

Barbie, neem nu alle rust, herstel en wordt weer gelukkig. Je hebt heel veel meegemaakt de afgelopen jaren, probeer dat een plek te geven.

En belangrijk; wees er voor je kinderen. Niemand kan jouw kinderen zo lief hebben als jij dat kan.

Liefs,

Een moeder

Sjifra Meester

Sjifra (38) heeft samen met Bjorn twee kinderen: Tijn van 5 en Yenthe van 3. Ze werkt als GZ-psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Schrijven is haar grote hobby, waarbij ze bij voorkeur blogt over alles wat ze meemaakt met haar kinderen. Zowel de leuke en mooie, als de moeilijke en lastige momenten. Insta: @mevrouwmeester

Leave a comment (6)