Opvoedbemoeienis: in de modder spelen niet veilig voor een kind? (hou toch op) #Evelinn

De zon schijnt! Daar word ik een blij mens van. Ik vind de winter geen fijn jaargetijde. Ik kan slecht tegen kou en mijn weerstand heeft het flink te verduren soms. Afgelopen twee jaar in de winter een longontsteking gehad. Eke griepgolf die voorbijkomt, heb ik al gehad voor het nieuws vertelt dat er überhaupt een griepgolf gaande is. Kortom, doe mij dat lentezonnetje maar en dan kan mijn peuterdraak lekker ravotten in onze nieuwe tuin. Goed voor mama, goed voor haar. Top dus!

Nu  zonnestralen weer aan kracht winnen, kruipt deze moeder onder haar steen vandaan. Ik vind het heerlijk om op de zonnige dagen naar buiten te gaan met Mylène. Nu we verhuisd zijn hebben we ineens ook een tuin waar de hele dag zon te vinden is. In de voortuin hebben we nog niet zo veel gedaan, ook niet zo gek aangezien we hier pas 1,5 week wonen. Mylène is vooral met de aarde aan het spelen. De zandbak is besteld, maar ach laat haar lekker ontdekken.

Lees ook

Maar nu komt het. Terwijl wij nietsvermoedend in de tuin aan het spelen zijn (oké dat is gelogen, mijn dochter speelt en ik zit met een kop thee toe te kijken ;)). Komt er iemand aanlopen om mij te vertellen dat mijn kind wel erg zwart geworden is van de modder en of ik haar gezicht niet eens moet schoonmaken. Ja, ze is pikzwart van de modder en het zit werkelijk overal. Maar niets wat onze prachtige douche en geweldige wasmachine niet kan oplossen.

Verbaasd sta ik op van mijn stoel en loop naar het hek om deze vrouw eens van wat dichterbij te bekijken. Ergens hoop je op zo’n moment dat ze een grapje maakt ,want ja waar bemoei je je mee? Iedereen wil het beste voor zijn kind en doet dat op zijn manier. Nee, deze vrouw is bloedserieus en meent dat ik mijn kind slecht opvoed door haar met smerige aarde te laten spelen in plaats van met ‘schoon’ zandbakzand.

Compleet verbaasd vertel ik deze mevrouw met een ietwat lichte irritatie in mijn stem, dat ik me vooral afvraag of ze vroeger zelf alleen maar met zandbakzand gespeeld heeft? Waarom deze opmerking? Ik houd mij in. Ik woon hier net en wil geen vijanden maken, maar dit gaat te ver.

Als de vrouw zegt dat haar ouders haar altijd veilig lieten spelen en niet op de onveilige manier die ik nu toelaat, word ik boos. Ik vraag de vrouw door te lopen en zich lekker met haar eigen veilige leven te bemoeien. Hoe komt het toch dat mensen overal een mening over hebben en deze altijd maar ongevraagd moeten delen? Zucht. Ik kijk naar de zon en neem een slok thee. Kom lieverd, speel nog maar even. Dan gaan we daarna lekker ravotten onder de douchen.

Lees ook van Evelinn: Rennen, vliegen, vallen, opstaan en wéér doorgaan

Meer blogs lezen van Evelinn?

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (2)