Opvoeden via Triple-P?

“Ja dat opvoeden, dat gaat nu echt beginnen he”, hoor ik overal om me heen terwijl mijn driftkikker dreumes kermend aan mijn been hangt. Het enige wat ik denk is, opvoeden? Help, hoe dan?!

Voorheen was ik altijd overtuigd van het feit dat opvoeden mij wel natuurlijk zou afgaan. Ik zou heus streng kunnen zijn en consequent. Ach, het zou vanzelf allemaal wel loslopen. Nu mijn dreumes de 1 jaar is gepasseerd merk ik dat hij een eigenwijs, koppig en soms opvliegend karakter heeft. Zodra meneer het niet eens is met iets, iets wil of iets niet lukt dan laat hij met een behoorlijk volume van zich horen. Grappig wel ergens, hij laat tenminste goed van zich horen, maar moeilijk ook wel, voor mama en papa dan.

Lees ook

Want in het leven lukt soms niet iets of mag je iets niet, maar ja hoe maak je dat duidelijk aan een kind van net 1? Natuurlijk begrijpen ze al een stuk meer dan je denkt (zeg pak de bal en hij komt de bal netjes brengen), maar écht beseffen natuurlijk nog niet.

Dus hoe om te gaan met een kleine driftkikker zonder een negatieve, zure, veel ‘NEE! MAG NIET!’ roepende moeder te worden? Beats me.

Nu kwam ik laatst in mijn online zoektocht naar ‘de juiste manier om een dreumes op te voeden’ de Triple-P methode tegen, de Positive Parenting Program ontwikkeld door de Australische professor Matt Sanders. Je herkent het al, deze methode geeft handvatten om vooral met positiviteit je kinderen op te voeden. Dat klinkt mij als muziek in de oren, want al dat nee zeggen en de drama in huis, daar word ik geen vrolijker mens van.

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gestoeld op vijf basisprincipes:

#1. Creëer een veilige doch interessante omgeving. Veilig zodat je niet teveel nee/mag niet hoeft te zeggen, maar wel een omgeving waar ze op onderzoek uit kunnen zonder zich te gaan vervelen.

#2. Vul die omgeving met positieve leerpunten. Dus moedig je kind op een positieve manier aan waar hij mee bezig is en geef hem dan ook als je dat doet de volle aandacht. Op deze manier moedig je hun goede gedrag van ontdekken aan.

#3. Wees assertief met discipline. Wees consistent met het aangeven van grenzen. (eerlijk gezegd, deze is soms gewoon zó moeilijk!)

#4. Zorg dat je eigen verwachtingen realistisch zijn. Je kunt je kind niet vergelijken met andere kinderen en je kunt ook niet fouten nooit vergeven. Fouten zijn er om gemaakt te worden.

#5. Neem ook tijd om voor jezelf goed te zorgen. Een blije en positieve mama zorgt voor een blij en positief kind.

Zijn jullie bekend met deze methode? Hoe passen jullie dit toe? Ik ben benieuwd!

Magali Schouten

Online editor bij WIJ à la Mama, megatrotse mama van Lukas (18 mnd) samen met papa Tim. Foodlover, kattenvrouwtje en creatieveling wonend in Amsterdam.

Leave a comment (4)