Ouders wees gewaarschuwd! Baby (7 maanden) sterft om een afschuwelijke reden

Afschuwelijk nieuws. Een baby in het Belgische Beveren van 7 maanden oud is overleden door uithongering. De reden? Zijn ouders wilden hem alleen maar gezonde natuurvoeding geven. Zo kreeg het jongetje alleen alternatieve melk en pap aangeboden, omdat de ouders dachten dat het kind lactose- en glutenintolerant was. Het verdrietige nieuws is helaas het gevolg van een trend, waarbij de obsessie voor gezond eten een ongezonde wending begint te nemen.

Nog nooit eerder was er zoveel aandacht voor gezonde voeding als tegenwoordig. Opeens heeft iedereen last van intoleranties voor koemelk, gluten, ei en noem maar op wat nog meer. Een product is niet goed als het niet biologisch is. Baby’s die wat vaker melk teruggeven hebben steevast last van een lactoseintolerantie en producten als havermelk, boekweitmelk en quinoamelk zijn het vaste paradepaardje van voedselbewuste ouders. Echte ‘superfoods’! Begrijp me niet verkeerd hoor, ik geloof best dat er kinderen zijn die inderdaad flink last kunnen hebben van voedselintoleranties. Het is een goede zaak om hier alert op te zijn en om advies in te winnen bij artsen of het consultatiebureau, maar draaf alstjeblieft niet door zoals de ouders van dit arme jongetje gedaan hebben.

Lees ook

Puur en alleen omdat het jongetje de borst weigerde en geen normale flesvoeding wilde drinken, veronderstelden de ouders “nou, dan moet hij wel lactose intolerant zijn”, zonder ooit een arts of een deskundige te raadplegen. Het jongetje kreeg vier maanden lang alleen alternatieve vormen van melk aangeboden die niet eens geschikt zijn voor kleintjes. Het kind woog eerst 6kg en verloor al snel gewicht tot het nog maar 4kg woog. Toen het jongetje alleen nog maar kon overgeven en doodziek werd, dacht het stel dat het een goed idee was om naar een homeopaat te rijden een uur verderop, die het gezin bij aankomst direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Helaas waren ze te laat en het kindje overleed aan uitdroging en ondervoeding. De ouders hangt nu een gevangenisstraf boven het hoofd.

Deze obsessie met gezonde voeding is een trend die nu al een paar jaar flink aan populariteit groeit. Dit komt met name doordat veel van onze voeding tegenwoordig bewerkt is en barst van de E-nummers, die weer allerlei nare bijwerkingen kunnen hebben. Ik snap het wel een beetje. Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ik ook heel erg te letten op gezond eten en het vermijden van ‘giftige stofjes’. Groene smoothies gingen erin, koeken vol suiker of een menu van de McDonalds bleven eruit. Het resultaat was dat ik misschien wel gezonder at, maar mijn lichaam begon ook teveel af te vallen. Met behulp van een dietiste ben ik toen gaan kijken naar mijn eetpatroon en haar conclusie was: “je mag best iets minder gezond eten hoor, daar krijg je niks van”. Ze vertelde me ook hoe er een nieuwe vorm van anorexia is ontstaan door mensen die geobsedeerd raken door ‘gezond eten’ en zichzelf zo (ongewild) verhongeren en extreme tekorten aan vitamines en mineralen opbouwen. Met flinke gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Het gevaar is dat ouders hun obsessies ook toepassen op hun kinderen en ze zo onthouden van hun basisbehoeftes. Baby’s en kinderen in de groei hebben nou eenmaal hele andere voeding nodig dan volwassenen. Is er een probleem als reflux, allergische reacties of extreme krampjes, ga dan niet zoals deze ouders zelf conclusies trekken maar zoek advies van een deskundige.

Annette van den Berg

Annette (33) heeft samen met haar Ierse man twee kinderen: Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2) en verwacht eind deze zomer een derde zoon. Ze is naast freelance schrijver ook Mama & Baby pilates instructrice (pilatesputten.nl).

Reageer op dit bericht