Pa en ma, bedankt! #Annette

Opa’s en oma’s zijn bijzonder. De rollen die zij spelen in het leven van mijn kinderen zijn zo ontzettend waardevol. Ik leer mijn kinderen, mijn ouders en schoonouders op een hele andere manier kennen. (O)pa en (o)ma, bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde voor de kleinkinderen!

“Bij opa en oma mag alles”, zegt mijn vader vaak enthousiast zodra de jongens binnenkomen. Natuurlijk gelden daar ook regels, maar het zet wel de toon. Op bezoek gaan bij opa en oma is een feestje, het opvoeden gebeurt vooral thuis. Ik zie ze altijd als een extra paar ouders, maar dit keer met alleen de leuke kanten van het opvoeden en zonder de lasten. Dat hebben ze namelijk al jarenlang gedaan toen wij opgroeiden, en geloof me, die beloning hebben ze wel verdiend.

Lees ook

Ook brengen mijn ouders en schoonouders weer andere kanten in de kinderen naar boven dan wij doen. Zo kan mijn middelste zoon heerlijk klieren en ravotten met zijn ‘grapjes opa’, terwijl mijn oudste de leerboeken induikt met zijn ‘lerares oma’ die samen liefde voor de natuur deelt. Bij hun ‘sport opa’ staan ze altijd met een bal over te schoppen, terwijl ‘knuffel oma’ ze haar liefde voor de muziek bijbrengt en oneindig veel met ze knuffelt. Iedereen brengt iets unieks naar boven in onze kinderen!

Maar het meest waardevolle van alles is dat de kinderen onvoorwaardelijke liefde krijgen van andere volwassenen dan hun eigen ouders. Ze voelen zich daardoor extra geliefd, kunnen altijd wel bij iemand terecht (vooral handig in de puberteit heb ik gehoord) en nemen een stukje van hun levenswijsheid over.

Dus bedankt opa’s en oma’s, voor jullie liefde, tijd en humor voor de kleinkinderen! En natuurlijk ook omdat jullie naast grootouders nog steeds onze ouders zijn. Iets wat soms nog heerlijk is om even op terug te vallen.

Lees ook van Annette: ‘Opvoeden: mama vs papa’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht