Pepernoten in de supermarkt?! #Sharon

En daar is het weer … met stomheid geslagen sta ik in de supermarkt te staren naar een schap met snoepgoed. Wie verzint dat? In september al? Ik snap de marketingzijde van het begrip Sinterklaas al te goed. Maar moeten we onze kinderen niet een beetje kunnen beschermen tegen deze waanzin? Over drie maanden is het immers pas pakjesavond … toch?

De curlingouder in mij voert een strijd met het ‘kinderen laten omgaan met dit soort prikkels’ deel in mij. Gelukkig is mijn meisje nog maar twee jaar en snapt ze het hele Sinterklaas-principe nog niet helemaal. Maar hoe leg je dat uit aan een kind dat heel goed begrijpt wie Sinterklaas is en dat dat gepaard gaat met veel snoepgoed en cadeaus? Het volle besef van tijd bij een kind duurt in mijn optiek best lang, laat staan dat de goedheiligman op 17 november aankomt. Hoe pak jij dit aan lieve ouder of verzorger? Aan de ene kant is het een elk jaar terugkerend iets natuurlijk, maar september?!

Lees ook

De zogeheten kindermarketing is al enigszins aan banden gelegd. Ik kan mij nog herinneren tijdens mijn opleiding dat het de bedoeling was om zo vroeg mogelijk in te breken in de levenscyclus van de consument. Ik dacht daar destijds niet heel lang over na, maar nu? Nu ik moeder ben zie ik het gewoon gebeuren. En alle sluikreclame via programma’s, filmpjes of YouTube en via de influencers die kinderen tegenwoordig verafgoden. Maar dat is een discussie die, zo merk ik, gelukkig nu in gang gezet is.

Elke studie ten aanzien van overgewicht bij jonge kinderen legt een duidelijke nadruk op de gevolgen van suikers. Maar hoe hard is je stem als ouder nu eenmaal, wanneer je een kind opvoed in een consumerende maatschappij? Die valt weg in de enorme bak aan reclames en sluikreclame.

In hoeverre mogen we verwachten dat de Voedsel en Warenautoriteit en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier iets in gaan betekenen? Zonder dat het als betutteling voelt? Herken jij dit ook lieve ouder?

Lees meer blogs van Sharon

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (1)