Haren wassen van je dreumes: drama!

Elke woensdag en elke zondag is het zover: haren wassen. Elke dag in bad vraagt mijn zoon bezorgd: “Vandaag niet haartjes wassen he?” En elke dag zeggen wij: “Nee, vandaag gaan we geen haartjes wassen.” “Oké” zegt hij dan gerustgesteld. Behalve op woensdag en zondag. Op het moment dat hij de vraag stelt, heb ik eigenlijk al geen zin meer om te antwoorden. Ik weet namelijk al wat er gaat komen…

Zodra ik bevestig dat ik zijn haren ga wassen, begint hij te gillen: “Nee! Niet haartjes wassen! Doe maar niet! Ik wil geen haartjes wassen!” Terwijl ik zijn haar insmeer met shampoo schreeuwt hij: “Weg! Weg jij!” waarbij hij me probeert weg te duwen. Op het moment dat ik zijn haren begin uit te spoelen met de sproeier van de douche begint hij rondjes te draaien onder luid gegil en gehuil terwijl de tranen over zijn wangen stromen en het snot uit zijn neus druipt. Ik zweer dat als het raam open zou staan mensen zouden denken dat hij vermoord werd. Zodra ik klaar ben met uitspoelen, geef ik hem een high five en zeg ik dat het voorbij is. Hij blijft dan vaak nog een beetje mokken totdat hij afgedroogd is. Vervolgens kan ik de halve badkamer droog gaan maken die hij nat gespetterd heeft met rondjes draaien tijdens het uitspoelen.

Lees ook

Hoewel het hele ritueel van haren wassen in amper twee minuten afgerond is, ben ik er zelf ook een beetje een hekel aan gaan krijgen. Zeker op dagen dat hij moe is, stel ik het haren wassen liever een dagje uit.

Aan het kammen van zijn haar heeft hij ook een ontzettende hekel. Na het wassen van zijn haar is dat helemaal een no go area. Maar ’s ochtends gebruik ik de volgende tactiek:

#1 Ik kies een moment waarop hij bezig is. Hij zit dan bijvoorbeeld te eten of is aan het spelen.

#2 Ik maak mijn handen nat onder de kraan.

#3 Ik benader hem van achteren zodat hij me niet ziet aankomen, want dan heb ik geen schijn van kans.

#4 Ik maak heel snel zijn haar nat, maar dat moet dan altijd al lopende, want hij rent al zodra ik zijn hoofd heb aangeraakt.

#5 Als ik klaar ben, zeg ik: “Wauw, wat ben je weer mooi!” Missie geslaagd!

Als bovenstaande stappen mislukken, kiezen we vaak toch maar voor de just out of bed look en denk ik “Alles is een fase”. Op tanden poetsen heeft hij ook lang zo hysterisch gereageerd en dat is nu ook over dus ik ga ervan uit dat het vanzelf goed komt. Wie weet staat onze zoon over een paar jaar elke dag ijverig voor de spiegel met een pot gel. Wie zal het zeggen.

Marieke

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Leave a comment (19)