Peuterpuberteit: hoe lang duurt dit nog?! #Evelinn

Als ik op straat om mij heen kijk, lijken altijd alle kinderen beter te luisteren naar hun ouders dan die van mij. Ze lopen negen van de tien keer braaf aan de hand en kletsen gezellig. Ik daarentegen moet mijn dochter ongeveer elke vijf minuten vragen of ze alsjeblieft hier komt. Ik wil graag doorlopen naar onze bestemming in plaats van elke keer twintig meter terug te lopen en dan weer een meter vooruit. Als ik haar dan bij de hand pak om door te lopen, weigert ze vervolgens elke staat van dienst. Ze gaat als doodgewicht aan mijn arm hangen, waardoor doorlopen onmogelijk is geworden. Kortom, hallo peuterpuberteit!

Ik kan haar op honderd verschillende manieren vragen of ze mee wil lopen, maar niets werkt. Ook de beroemde truc: mama gaat weg, dàààg – werkt echt niet.  Ze kan mij op zo’n moment missen als kiespijn. Ze gaat vrolijk door waar ze mee bezig was en loopt daarheen waar zij wil. Bijzonder genoeg is dat nooit in de richting van waar we moeten zijn, maar altijd verder van de plaats van bestemming. Heel bijzonder hoe ze dat toch altijd voor elkaar krijgen vind je niet?

Lees ook

Zo ook als we uit eten gaan. Aan tafel heb ik het goed onder controle met de juiste hulpmiddelen. Ik kom een heel eind met kleurplaten, speeltjes en mijn meest favoriete niet pedagogisch verantwoorde hulpmiddel de kinderfilmpjes. We kunnen met gemak uitgebreid uiteten zonder dat ze het restaurant bij elkaar krijst. Maar als ik dan om mij heen kijk, zie ik al die kinderen zo lief spelen in die speelhoek en wil ik mijn dochter ook die ruimte geven.

Opnieuw is het verschil dat die van mij hoogstens een blik op de speelhoek werpt en daarna als een soort roadrunner door het restaurant gaat rennen. Rennen is nou eenmaal haar favoriete bezigheid. Ik geloof alleen niet dat ik de medewerkers van het restaurant een plezier doe met het loslaten van mijn ongeleide projectiel dat als een soort overstekend wild een ober omver rent die net vier keurig opgemaakte borden wil uitserveren.

Wat ik ook probeer in die vervloekte speelhoek blijft ze niet, waardoor ik haar maar weer aan tafel zet. Ik zou zo graag willen dat ze rustig in die speelhoek blijft.

Ik hou mezelf dan maar weer voor: het is een fase. Maar heeft iemand misschien een gebruiksaanwijzing, waar in staat hoe lang deze fase nog duurt? 😉

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (1)