Het avontuur dat poepen na je bevalling heet #Annette

En daar was ‘ie dan afgelopen week: baby Sean (zie foto hieronder). Gezond en wel geboren en ik en mijn man apetrots. Ook de grote van broers van Sean waren op slag verliefd. En godzijdank is alles goed gegaan. Daarover later meer. Ik wil het vandaag met je hebben over een andere gebeurtenis die bij iedereen vlak na de bevalling plaatsvindt. Maandenlang ben je bezig met alle voorbereidingen en het vergaren van informatie, maar ik durf te wedden dat “poepen” niet op je lijstje staat. Nou, zet hem er maar bij, want het is een ervaring die je niet snel zult vergeten. 

Blogger Annnette met haar pasgeboren zoontje Sean
Blogger Annnette met haar pasgeboren zoontje Sean

Poepen tijdens de zwangerschap is een nieuwe belevenis, met darmen die steeds trager gaan werken en die in de verdrukking komen, de geboorte van aambeien en het pijnlijkste van allemaal: kloofjes die elke keer weer met brute kracht openscheuren, terwijl ze net weer aan het dichtgroeien waren zodat het lijkt alsof je vlijmscherpe scheermesjes poept. Ach ja, vervelend, maar het hoort erbij. Daar praat je verder ook niet over, want geen mens die dat wil aanhoren natuurlijk. Dat is iets tussen jou en de wc, maar wat je ook doet, pak er geen spiegeltje bij. Dat wil je echt niet zien.

Lees ook

Nog zo’n dingetje waar niemand over praat of waar niemand je even voor waarschuwt is die eerste drol die je na je bevalling eruit moet zien te werken. Bij mij duurde het gelukkig eventjes, want tijdens de bevalling heb ik de verloskundige een hoop afveegwerk gegeven en mijn darmen waren leger dan ooit. Maar op de derde dag na de bevalling kwam de kraamhulp met de vraag: “En, heb je al gepoept sinds de bevalling?”

Ik krijg het Spaans benauwd bij de gedachte alleen al en zeg zachtjes “euh nee, niet echt nee.” Ze kijkt me bedachtzaam aan. “Het wordt wel weer eens tijd namelijk, anders moeten we maatregelen gaan nemen.” Het zweet breekt me uit. Wat bedoelt ze met ‘maatregelen nemen’ en wat is er zo erg aan een paar dagen niet poepen, ik ben toch al nooit zo’n vlotte wc-ganger geweest en op vakantie kan het soms ook wel een week duren. Daarnaast moet ik er echt niet aan denken om ‘met dat gebied’ weer te moeten gaan persen. Voor mijn gevoel hangt mijn hele baarmoeder aan een zijden draadje en de hechtingen trekken al zo lekker. Een beetje persen en ik zie die touwtjes al stuk voor stuk knappen. Nee hoor, ik hou het nog wel even op.

Je zult er toch een keer aan moeten geloven”, zegt de kraamhulp resoluut. “Als je morgen nog niet gepoept hebt dan gaan we er wat aan doen.” Help. Nu moet ik wel en nu heb ik er ook nog een deadline bij gekregen! Die avond zit ik zo lang mogelijk op de wc in de hoop dat ik morgenochtend trots tegen de kraamhulp kan vertellen; “geen probleem hoor, ik heb het eventjes gefixed. Alles werkt weer naar behoren”.

Net als bij een bevalling kun je je er op een gegeven moment niet langer tegen verzetten en zul je je er aan moeten overgeven. Terwijl ik het gevoel heb dat al mijn ingewanden eruit komen zetten zodra ik ‘loslaat’, zet ik even mijn tanden op elkaar en dan is het zomaar gebeurd. Een golf van opluchting gaat door mij heen. Ik loop terug en geef Sean een knuffel. Zo, dat hebben we ook weer gehad!

Lees ook: ‘Jongen of meisje? Dit is de reden dat ik het niet wil weten’

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (2)