Relatie een boost nodig? Stel deze vier vragen eens

Wauw, wat vliegt de tijd. Mijn vriend en ik moeten echt nodig iets leuks gaan doen. Zonder de kids. SAMEN. Wat is dat lang geleden zeg. We crossen nu al maanden tussen werk, opvang, hobby, feestje, familie en vrienden. Als we dan een avondje ‘vrij’ zijn, merk ik dat we ’s avonds steeds vaker uitgeteld op de bank belanden. Naar de bioscoop? Mehh. Uiteten dan? Mwah, andere keer. Jep, guilty. Maar jongens, dat is toch niet wat we willen? Waar is het vuur in mijn relatie gebleven?

Ik begin op mijn telefoon te zoeken naar leuke uitjes, maar betrap mezelf erop dat ik zoektermen begin te gebruik als ‘relatiedip’ en ‘relatie boosten’. Ik lees een inspirerend artikel. Het gaat over waardevolle gesprekken voeren. De insteek is dat een goede basis in een relatie bestaat uit oprechte aandacht voor elkaar. Dat is bij ons ver te zoeken. Kortom, ik ben getriggerd.

Lees ook

Ik lees dat je op een luchtige en speelse manier waardevolle gesprekken op gang kunt brengen. Dit kan heel simpel door je geliefde eens wat vaker een goede vraag te stellen en dan natuurlijk niet wie de vaatwasser gaat uitruimen of het vuilnis buiten gaat zetten. Nee. Stel onderstaande vier vragen eens. Belangrijk: stel ze niet als je partner afgepeigerd op de bank de ligt. Mijn beginnersfout, ik kreeg bij vraag 1 direct: ‘Ja weet ik veel’ naar mijn hoofd’. Klaar was het gesprek. Niet doen dus. Ga een avondje uiteten en gooi ze eens op tafel. Dat deed ik bij poging twee en serieus het werkt! 🙂

#1. Van welke gebeurtenis vind je dat wij veel geleerd hebben?

Gebeurtenissen in een relatie waar je veel van geleerd hebt, zijn toch vaak (slik) conflicten of dingen die misgegaan zijn. Een relatie zonder conflicten bestaat niet. Niet erg, want uit eigen ervaring merk ik dat we hier toch sterker uit zijn gekomen. Ga dit gesprek niet uit de weg, want je leert elkaar beter kennen en begrijpen. Terugblikken kan leerzaam zijn. Denk daarbij na, wat zouden jullie de volgende keer anders kunnen doen? Wat verwachten jullie van elkaar?

#2. Welke nieuwe activiteit zou jij de komende tijd met mij willen ondernemen?

Het antwoord ‘ik weet het niet’ op deze vraag is natuurlijk verboden, want nee iedereen heeft verlangens. Als je weet wat de ander graag zou willen dan ontstaat er ineens een doel en een gevoel van samenhorigheid. Plannen maken geeft energie en ook als je die plannen pas over 4 maanden uitvoert, je relatie voelt hierna anders. Je maakt samen stappen en dat heeft een positief effect op de aantrekkingskracht tussen jullie.

#3. Als je met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan de komende maand doen?

Belangrijk om erbij te vermelden is: denk out of the box en laat je verstand even voor wat het is. Deze vraag geeft nieuwe inzichten en je gaat meer spreken vanuit je hart. En dat hart is juist zo belangrijk. Je wilt in elkaars hart kijken en als dat lukt, heeft dit (on)bewust een grote invloed op je relatie. Het uitspreken van je dromen kan er ook toe leiden dat je met elkaar gaat meedenken over hoe de een dit toch zou kunnen realiseren. En dromen waarmaken (als is het maar voor een piepklein gedeelte) daar worden we sowieso gelukkiger van. Toch?

#4. Welke gewoonte zou je de komende tijd met mij willen verbeteren?

Het gaat hier vaak om de routines en gewoontes die er totaal zijn ingeslopen en waar jullie nauwelijks nog bij nadenken. Maar zijn jullie er eigenlijk wel tevreden mee? Laat je partner spreken en maak een plan. Wie weet besluiten jullie samen gezonder te gaan eten of meer te sporten. Samen een doel bereiken versterkt de band en dat willen we toch? Dus let’s do it together!

Lees ook: ‘5 x zo houd je de relatie met je partner goed’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht