Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje! #Sharon

Sinterklaas is weer in het land. Ik vind het lastig om mee te gaan in de huidige trends van het kinderfeest. En naast meegaan … waar staan die trends? Wie bepalen deze trends? Hoe vaak zetten kinderen een schoen en wordt deze gevuld? Hoeveel cadeaus krijgen ze? Is het een bepaald bedrag per kind of zit er geen limiet aan? En hoe ga je ermee om als je kleine spruit op school zit?

Ik kan mij herinneren dat ik vroeger mijn schoen één keer mocht zetten op 4 december met wortel en suikerklontjes voor Americo. Dan zat er de volgende ochtend een chocolade letter in en een figuurtje van marsepein. En op 5 december werd er keihard op het raam geklopt, een hand pepernoten werd naar binnen gegooid en er stond een jute zak in de gang. De buurman zat in het complot weet ik nu. En ik herinner mij het gevoel nog dat de Sint echt bestond … En de spanning om na het kloppen op het raam in de gang te gaan kijken of die jute zak er stond. Magisch was het …

Lees ook

Anno 2018 is voor mij de charme wat ver te zoeken. De marketing machine draait op volle toeren en zelfs het sinterklaasjournaal zit in het ‘complot’. Van kalenders, pakketten schoencadeautjes tot 1, 2 of zelfs 7 keer per week je schoen zetten. Iedereen is er vrij in om deze feestmaand in te vullen zoals voor hen goed voelt. Maar ik vraag me af wat de gevolgen zijn, wanneer ik besluit hetzelfde te doen als mijn ouders. Dus maar één keer een schoen zetten en alleen cadeaus op 5 december. Doet mijn kind dan niet meer mee met kinderen op school? Hoort ze er dan niet meer bij? Komt ze dan vragend thuis waarom zij niet lief genoeg is om ook elke dag een cadeau te krijgen?

Is deze gekte wellicht mede de oorzaak van alle overprikkelde kinderen in december? Waarom voel ik nu al een bepaalde groepsdruk om mee te doen? Los van het feit dat ik hoop dat ik dezelfde gelukzaligheid van de feestmaand op mijn Marlie over te brengen. Met daarbij dankbaarheid dat zij cadeaus mag ontvangen.

Hoe blijft het bijzonder wanneer een kind gedurende 18 dagen regelmatig cadeaus krijgt?

Wat vind jij?

Lees ook van Sharon: ´De dood vs kinderen: hoe ga jij daarmee om?´

Meer blogs lezen van Sharon?

 

 

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (15)