Sinterklaastijd: hoe vind je de juiste balans? #Sharon

Ik probeer Marlie op te voeden met een balans tussen gezonde voeding en haar niets proberen te ontzeggen. En man … wat is dat een uitdaging in deze periode van de Sint Maarten, Sinterklaas en de gezellige kerstman die er kort daarna op volgt.

Mijn kleintje is bijna tweeënhalf jaar oud nu en ik ben onder de indruk hoe bewust ze zich is van onze goedheiligman. Ze zegt thuis dat Sinterklaas en Piet heel lief zijn en dat ze wil knuffelen. De praktijk geeft weer dat ze het heel spannend vindt en wanneer er een Piet alleen al naar haar wijst ze in mijn nek vliegt.

Lees ook

Bij de kinderopvang staat een lieflijk tafereeltje en zingen ze uiteraard sinterklaasliedjes. Er zijn daarnaast oudere kinderen in haar groep die alles heel bewust meemaken en dat ook deels overbrengen op de dreumessen. Sint is in het land en mijn meisje is geobsedeerd door chocola. Een beetje vergelijkbaar met mijn eigen craving wanneer ‘that time of month’ voorbijkomt.

Normaal kan ik haar vragen wat ze wil eten en wat suggesties geven waarna ze zelf een keuze maakt. Maar nu … elke vraag die ik stel lijkt te worden beantwoord met ‘sjokilaaaa.’ Overal waar je kijkt nu lijkt de wereld ingericht op het consumeren van lekkers. En ja, ik doe daar vrolijk aan mee, maar probeer het wel wat gezonder te doen.

We maken samen chocolademelk met rauwe cacao en agavesiroop en bakken zelf dingen met zoete alternatieven als bijvoorbeeld: banaan of dadels. Thuis en bij de kinderopvang drinkt ze water en thee of dus chocolademelk, wanneer we buiten de deur zijn krijgt ze ook een appelsapje en iets zoetigs.

Maar de uitdaging vind ik nu om met je kind dan ook maar ergens voet over de drempel te zetten, zonder een discussie dan wel uitleg dat ze niet alles mag hebben. Want alles staat op grijphoogte en is duidelijk versierd met onze goedheiligman en kornuiten.

Ook dat de schoen niet elke avond wordt gezet, maar een keer in de zoveel dagen. En dat stickervellen vergezeld met pepernoten ook een mooi cadeau is. Een stukje dankbaarheid los van wat je krijgt.

De eerste tekenen van overprikkelde, gesuikerde en minder tevreden kinderen zijn er al … Mijn liefje doet daar ook aan mee merk ik. Hoe klein ze is sluipen er bepaalde verwachtingen razendsnel in. Elke ouder of verzorger doet zijn of haar stinkende best om er iets moois van te maken deze feestdagen. Ongeacht het budget hoop ik dat ik mijn kind kan bijbrengen wat de waarde is van het gebaar. ♡

Meer blogs van Sharon lezen?

Volg je WIJ al op Instagram?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (1)