Spreekt mijn kind nou de waarheid of verzint hij alles? Annette

“Gaat alles goed?”, vraagt een moeder van school bezorgd. “Heeft hij een gat in zijn hoofd joh? Ik ben er echt van geschrokken!” Ik knipper een paar keer stomgeslagen met mijn ogen en probeer heel hard te bedenken waar dit over kan gaan. “Nee, hij heeft geen gat in zijn hoofd, niet dat ik weet ten minste? Die donkere vlek bedoel je? Dat is gewoon chocolade.” “Nee, hij is toch van de glijbaan gevallen?”

Al pratende komen we erachter dat Jonah een heel verhaal heeft opgehangen over zijn broertje die van de glijbaan gevallen is, een gat in zijn hoofd had, naar een specialistisch ziekenhuis moest en dat we daar de afgelopen twee dagen moesten blijven. Tot nu toe was hij altijd goudeerlijk. Over alles. Dus ik schrik even dat hij met zo’n fantasierijk en gedetailleerd verhaal komt, waar geen woord van waar is. Tijd voor een goed gesprek!

Lees ook

“Verhalen verzinnen is heel erg knap en goed als je boeken wil gaan schrijven ofzo”, leg ik hem uit. “Maar als je belangrijke dingen gaat verzinnen die niet waar zijn, dan weet ik niet meer wanneer je nu de waarheid spreekt en wanneer niet. Dan wordt het lastig om je nog te geloven.” Gelukkig speelt zijn geweten meteen op en hij voelt zich er zo ellendig onder dat ik verwacht dat hij het niet snel weer zal doen. Tot de volgende ochtend …

“Mama, wanneer wij op het schoolplein spelen komt er soms een vreemde man naar ons toe”, begint hij zijn verhaal. “Hij praat dan in een vreemde taal, maar hij is wel heel aardig tegen ons.” Vreemde man. Schoolplein. Aardig tegen kinderen. Meteen gaan er wat alarmbelletjes rinkelen. “Heeft die meneer ook kinderen bij jullie op school?” Nee, is het antwoord. “Waarom loopt hij dan op het schoolplein rond en praat hij tegen jullie?” “Dat weet ik niet, maar hij is wel heel aardig.” Ja, kinderlokkers die zogenaamd snoepjes in hun broekzak hebben of puppy’s in de auto die je mag komen aaien, doen ook heel lief.

Opeens slaat de twijfel toe. “Of is dit weer zo’n verzonnen verhaal?” vraag ik voorzichting. “Want als dit echt waar is dan moet ik dat even navragen op school en als dan blijkt dat je het verzonnen hebt dan is dat niet zo leuk natuurlijk.” Door z’n emotionele reactie, net als toen hij zich schaamde na het vorige verhaal, krijg ik het vermoeden dat het verzonnen is en geef ik een waarschuwing dat ik veel dingen tolereer, maar liegen niet.

De volgende dag ga ik toch even polshoogte nemen bij een leerkracht op school. “Oh ja dat is een tijdelijke leerkracht hier die taallessen komt geven”, zegt de juf. “Een hele aardige man, die bij aankomst altijd even een praatje maakt met de kinderen op het schoolplein en ze meteen wat Spaanse woorden leert.” Oeps, sorry zoon, je sprak dus toch de waarheid!

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht