Stilgeboren: ‘Ik wou dat ik dit lijstje toen had’

Een bijzonder gevoel voor humor, dat heeft mijn tweede zoon denk ik van mij. Hij overleed in mijn buik op de dag van de dodenherdenking en werd stilgeboren op Bevrijdingsdag. Het is acht jaar geleden, maar voelt als de dag van gister.

Als ik terugdenk aan die dagen, trekken ze in mijn hoofd als een waas aan mij voorbij. Ik leefde toen in een roes, herstellende van mijn bevalling (29 weken), het regelen van een uitvaart en de zorg voor mijn oudste zoon. Het was bizar.

Lees ook

Ik had zo graag toen willen weten, wat ik nu weet. Afscheid kun je namelijk, maar eenmaal nemen en dat moet tot in de puntjes geregeld zijn. Er kan niets, maar dan ook niets teruggedraaid worden en spijt voor altijd, trust me, dat is niet makkelijk om mee te leven.

Ik realiseer mij dat dit niet een van de leukste lijstjes is, maar ik weet uit ervaring, daar waar kinderen geboren worden er ook (helaas) veel  worden stilgeboren. Ik hoop dat je dit lijstje niet nodig zult hebben, maar als dat wel zo is, hoop ik dat je je weg zult kunnen vinden in de wirwar van de vele zaken die geregeld moeten worden. Dit wil ik je meegeven:

Foto’s
Ieder pasgeboren kind is prachtig. Het verdrietige is, de kwaliteit van jullie pasgeborene gaat enorm snel achteruit. Laat daarom zo spoedig mogelijk een fotograaf komen om jullie kind vast te leggen. Er zijn organisaties die dit kosteloos doen, denk aan Stichting Make a Memory.

Afdrukken
Maak afdrukken in gips van handjes en voetjes. Vind je dit eng, het verplegend personeel  heeft hier ervaring mee. Schroom niet om hulp te vragen. Vergeet ook zeker niet om met inkt vingerafdrukken te maken. Tegenwoordig kun je vingerafdrukken op sieraden laten zetten, zo is je kind altijd een beetje bij je.

Kistje, wiegje, urn
Het is jullie kind, dus jullie bepalen waar het in ligt. Het assortiment is groter dan wat de uitvaart ondernemer in zijn boek heeft. Er zijn talloze websites die veel keuze bieden.

Kleding
Je kind aankleden, dat is iets wat iedere ouder vanzelfsprekend vindt. Het is soms enorm lastig, zeker bij vroeggeboorte of stilgeboorte om kleding te vinden. Er zijn verscheidene webshops, Neomaatje of prematuurkledingonline, die kleding verkopen vanaf ongeveer 25 weken/500 gram.

Kaart
Kies je voor een rouwkaart, geboortekaart of combineer je deze? Sta stil bij het feit dat je niet vast zit aan de standaarden.

Volg je gevoel
Helaas rust er nog steeds een taboe op stilgeboren kinderen. Dit maakt dat er weinig  wordt geschreven of weinig informatie over is. Deze informatie wordt wel steeds meer, maar blijft naar mijn idee summier.

Mocht je, helaas, gebruik moeten maken van bovenstaand lijstje, volg je gevoel. Wil jij juist wel een ooievaar op het raam, omdat jullie kind is geboren, doe dit dan vooral. Ook jullie kind, stilgeboren of niet, is geboren en is deel van jullie gezin. Kies je ervoor om in klein gezelschap afscheid te nemen, dan is dit ook je goed recht. Weet dat er geen goed of fout is zolang je je hart maar volgt in deze kostbare tijd.

Lees ook: ‘Nederlandse opa schrijft samen met zangeres lied voor stilgeboren kleinzoon en scoort wereldhit’

Sushma Jhakrie

Sushma (33) is een happy mom met twee zonen en een dochter: zoon Ravish (9), een stilgeboren zoon bij 29 weken: Radheya en dochter Mila (0). Samenwonend met Giorgio en de liefste held op sokken: poes Loonie. Soms een complete chaos, een gezonde dosis zelfspot, geduld en humor zorgt in haar samengestelde gezin voor never a dull moment!

Leave a comment (3)