Straf geven: hoe weet je dat je het goed doet?

Mijn dochter is onze rebel van net veertien maanden oud. Ik herinner me nog als de dag van gister dat de kraamverzorgster ons vertelde dat wij nog wat te stellen zouden krijgen met haar. ‘Hoezo?’, dacht ik nog. ‘Hoe kan je dat nou al zeggen? Ik heb mijn kind net 3 dagen geleden op de wereld gezet, ze heeft haar ogen meer dicht dan open’. Maar ze had gelijk.

Ze zit nu duidelijk in de fase: uittesten hoe ver ik kan gaan en overal aanzitten. Op iets jongere leeftijd kwam ze ook weleens ergens aan waar ze niet aan mocht zitten, maar een duidelijke ‘nee’ was dan genoeg. Nu vindt ze het maar wat interessant om uit te dagen. Hoort natuurlijk bij de leeftijd, dat weet ik. Maar hoe ga je ermee om? Hoe weet je of je op de juiste manier straf geeft? En vooral: Heeft het zin om op zo’n jonge leeftijd al straf te geven?

Lees ook

Onze dochter is ons eerste kind, ons proefkonijntje. Dat klinkt misschien een beetje gek, het is niet zo dat we maar gewoon iets doen zonder erbij na te denken. Maar we weten soms niet of we het goed doen.

Nu geven we haar straf door haar een minuut op de gang te zetten en dat telkens weer opnieuw als ze door blijft gaan met iets dat niet mag. Mevrouw vindt het vooral nu alleen maar grappig en zodra ze de gang uit mag, gaat ze weer regelrecht op haar doel af. Het doel waarvoor ze enkele minuten ervoor juist op de gang is gezet.

Tja, wat doe je ertegen? Nog strenger optreden? Soms lach ik er stiekem wel een beetje om in mezelf. Ik heb altijd gezegd dat ik hoopte een kind te krijgen met wat pit. Nou, dat is aardig goed gelukt.

Welke tactiek gaan we gebruiken als dit niet werkt? De positieve manier is een mogelijkheid. Samen met haar datgene terugleggen wat ze gepakt heeft en rustig uitleggen dat ze er niet aan mag zitten.  Uiteindelijk vinden we vast wel een tactiek dat werkt voor ons en vooral voor haar. Dat is natuurlijk het belangrijkste.

En ik denk dat je op het moment zelf niet kan bepalen of je het goed doet. Soms doe je ook maar wat, omdat je het ergens gelezen hebt of van iemand gehoord hebt. Als je je er als ouder zijnde maar goed bij voelt, dan zal het vast wel goed zijn!

Lees ook: ‘Help mijn peuter eet geen groenten’

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Merle Kohlbrugge

Merle (25), oprichter van tekstbureau socialcopy.nl is net afgestudeerd van de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie en moeder van Jacky (1). Ze is dol op koken, lezen, online media en sporten.

Leave a comment (2)