Temper tantrum in de trein

Vorige week zat ik in de trein naar mijn werk. Iedere keer als ik overstap op een andere trein kom ik een gezin tegen met 4 kinderen. Het zijn energieke kinderen, zitten en zijn geen moment stil. Hun moeder vindt het allemaal prima tot die ene dag.

Toen de trein nog stilstond drukte de oudste tot 3x toe op het deuren “open-dicht” knopje. Moeder werd boos, kind werd nog bozer. Moeder gaf straf en kind vond iets anders om de strijd over voort te zetten en de tantrum was een feit. Wat een toestand. Behalve dat ik geboeid zat te kijken voelde ik ook opluchting, toch ergens irritatie, plaatsvervangende schaamte en medeleven. Alles tegelijk.

Lees ook

Ik zag dat deze moeder heel veel moeite deed om haar rust te bewaren maar ook wanhopig was om de tantrum van haar zoon op de één of andere manier snel te doen stoppen.

Gek eigenlijk dat opvoeden in openbare ruimtes zo moeilijk en ongemakkelijk kan zijn.

Mijn top 4 van meest ongemakkelijke situaties:

#1. In de bus (blijf van het stopknopje af)
#2. In de supermarkt (cliché maar waar, mijn peuter die gillend op de grond ligt)
#3. Op een verjaardag bij schoonfamilie (pakt hij alweer een plak worst?)
#4. In een restaurant (daar gaat het glas jus d’orange)

Mijn geteste methodes die (echt niet allemaal) werken:

#1. Afleiden (kijk eens je speen, knuffel).
#2. Omkopen (als je nu stil bent mag je thuis even op de tablet).
#3. Toegeven (vooruit dan maar, zucht).
#4. Laten liggen (maar wel steeds even gluren hoe het met hem is).
#5. Oppakken en wegwezen (wat kunnen kinderen toch wriemelen in je armen).
#6. Omstanders de kwestie uitleggen.
#7. Partner voor hulp aankijken (doe ook eens wat, het is jouw familie).
#8. Boos worden (hielp bij mij niet hoor, hij ging alleen maar harder huilen en ik voelde me nog schuldig ook).
#9. Bedenken wat ik zou doen als dit gedrag thuis zou voorkomen (jaaa, ik kan het; ook hier).
#10. Mij voorstellen wat ik zou denken als ik dit circus bij een andere moeder zag. Tenslotte moeten we allemaal wel eens dealen met een koppig kind. Ook buiten de deur.

Voortaan geef ik een knipoog naar de moeder in kwestie en voor wie het beter weet: houd vooral je mond, die moeder heeft het al zwaar genoeg. Dat je meningen hebt á la, maar laten we vooral wat liever zijn naar elkaar, daar helpen we elkaar toch het meeste mee.

#stopmommyshaming.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht