Test: Welke zoogcompressen zijn zacht én onzichtbaar?

Aaaaah, waarom ben ik nat? Heb ik in bed geplast? Ik ben doorweekt als ik wakker word en heb geen idee hoe dat komt. O wacht, er is een nieuw fenomeen in mijn leven: lekkende melktieten. 

Geen enkele zwangerschap of baby is het zelfde, maar je realiseert dit pas als je het daadwerkelijk meemaakt. Ik had niet verwacht dat borstvoeding zou lukken, maar kennelijk begrijpen mijn borsten na 3 keer eindelijk hoe het moet. Borstvoeding geven gaat tegenwoordig gepaard met natte bovenkleding (iewww), dus zoogcompressen zijn broodnodig.

Lees ook

Sommige dingen zijn altijd goed, zoals pinda’s. Het maakt niet uit welk merk pinda’s je koopt, pinda’s smaken altijd naar pinda’s. Inmiddels weet ik dat een zoogcompres niet altijd even goed is. Zoogcompressen moeten wat mij betreft een paar dingen doen: melk absorberen, zacht zijn, zo onzichtbaar mogelijk zijn en blijven zitten waar ze moeten zitten zodat ik ze niet van mijn rug hoef te vissen. Ik heb diverse varianten zoogcompressen geprobeerd en vind de Tommee Tippee en Helen Harper het prettigst. De Tommee Tippee zaten bij mijn kolf, anders had ik niet geweten dat ze ook zoogcompressen verkopen. Helen Harper gebruikten ze in het ziekenhuis.

Tommee Tippee closer to nature zijn met €12 gelijk de duurste, maar je krijgt er wel 50 stuks voor terug. Ze zijn per 2 verpakt, waardoor je gemakkelijker een setje in je tas meeneemt. Ze zijn groter dan de andere zoogcompressen die ik heb geprobeerd. Normaal zou ik denken, kleiner is fijner, maar met een zoogcompres is het juist prettig als deze wat groter zijn. Dan hoef je niet precies boven je tepel te mikken en ook als de hechtstrip loslaat, is je tepel nog bedekt. Ook voelen ze zachter aan, de hechtstrip blijft daadwerkelijk plakken en doordat ze dunner zijn, zie je ze minder goed zitten onder je kleding.

Helen Harper baby bra pads kosten ongeveer €3 voor 30 stuks. Ze zijn individueel verpakt en zijn lekker dun, maar absorberen wel goed. Het is een groter zoogcompres en de hechtstrip is beter dan de andere zoogcompressen die ik heb gebruikt, maar minder goed dan de Tommee Tippee. Ik vond ze heel erg prettig in gebruik, en dat voor weinig geld! Het nadeel is dat ze niet overal te verkrijgen zijn. Je kunt ze bestellen, maar dan komen er wel bezorgkosten bij. Als je zoogcompressen nodig hebt, zou ik van deze wat inslaan. Dan heb je slechts eenmalig bezorgkosten en ben je voor weinig geld verzekerd van een prettig zittend zoogcompres.

Natusan zoogcompressen kosten ongeveer €3 voor 30 stuks. Ze zijn vrij dik en bobbelig en hebben een inkeping voor je tepel. De ‘tepelkloof’ is zeker met gevoelige tepels erg prettig, maar dan moet je tepel precies op die plek zitten. De hechtstrip heeft helaas weinig kleefkracht en laat snel los. Hierdoor heb je in de praktijk weinig aan de tepelkloof. Ook zie je een grote cirkel onder je kleding wat er niet bijster charmant uitziet. Ik was er niet zo’n fan van.

Etos eigen merk zoogcompressen kosten €2 voor 30 stuks en zijn hiermee het goedkoopst, maar ik vind ze te dik (en daardoor mijlenver al te zien onder je shirt) en te hard voor je borsten. Ook blijven ze slecht zitten. Na een paar keer je kind gevoed te hebben, laat de hechtstrip los en gaat dwalen in je ondergoed. Cute! Not…

Melek Dogan

Melek is getrouwd met Wouter. Met hun dochter Kardelen van 3,5 en zoons Orman van 2,5 en Ender van een half jaar is het een drukke boel in huis. Melek is naast moeder óók docent Nederlands en heeft haar eigen huiskamerrestaurant en cateringbedrijf De Groene Smulpaap in Landsmeer. Als ze niet druk aan het moederen is binnen haar jonge gezin, moestuiniert ze graag in haar biologische tuin, blogt ze, heeft ze een klusproject met Manlief of een theatraal feestje met haar vriendinnen.

Reageer op dit bericht