Tijd om je kersverse baby te vaccineren, maar dan voel je die druk (en twijfel) #Annette

Oh help, het is weer zover. De oproepkaarten voor het vaccinatieprogramma vallen door de brievenbus. Je zou denken dat na twee kinderen de keuze bij een derde kind veel makkelijker is, maar nee hoor. Ik weet nog steeds niet waar ik nou goed aan doe!

Ben je net lekker aan het genieten met je pasgeboren baby in je armen, met z’n ieniemienie handjes en z’n zachte, zoete huidje, word je zomaar opeens weer keihard met twee benen op de grond gezet. Daar liggen de brieven met op de buitenkant al een keigrote injectienaald erop, en ze lijken te zeggen: “Jij, kersverse vader en/of moeder, neem je verantwoordelijkheid en spuit je kleine spruit vol met deze cocktails van allerlei stofjes en ziektekiemen. Dat is van levensbelang!”

Lees ook

Goed, ik overdrijf natuurlijk gigantisch, maar ik voel die druk wel enorm. De hormonen helpen ook niet mee. Zoals iedere ouder wil ik ook de beste beslissing maken voor mijn kind. Ik moet er niet aan denken om een kind te verliezen aan een ziekte die voorkomen had kunnen worden door een inenting, maar wat als je kind juist schade oploopt door zo’n vaccinatie, want die verhalen hoor ik ook, zelfs in mijn directe omgeving.

“Wat zou jij doen?” vraag ik aan mijn verloskundige tijdens een laatste controle. “Doen. Zeker als je een jongetje hebt.” Ze is er duidelijk over, net als de vrouw op het consultatiebureau. “Ja, absoluut doen. En waarom hepatitus B is toegevoegd aan de cocktail? Ja, handig toch, als hij over twintig jaar wil gaan backpacken bijvoorbeeld …”

Juist die opmerking brengt me weer aan het twijfelen. Hoezo handig voor als hij wil gaan backpacken?! Dat zien we dan wel weer, ik ga mijn piepkleine baby niet nu al inenten omdat het misschien ‘handig is voor later’! Het gaat mij hier om ernstige ziektes voorkomen, niet om pleziertjes voor in de toekomst. Na lang wikken en wegen en overleggen met mijn man, komen we niet veel verder, want het internet barst van de verhalen en die gaan net zo extreem over pro-vaccineren, als over anti-vaccineren.

“Goed, doe dan maar”, zucht ik tegen de verpleegkundige terwijl ik zijn blote lijfje haar kant op draai. Diep door mijn neus ademend kijk ik strak de andere kant op en het zweet breekt me uit zodra hij een hartverscheurend huiltje geeft. “Het is alweer gepiept hoor”, zegt ze geruststellend. Ik druk Sean lekker dicht tegen me aan. Sorry kleintje, het was niet leuk, maar als moeder moet ik nou eenmaal een keuze voor jou maken.

Lees ook van Annette: ‘Als iedereen de naam van je kind verkeerd uitspreekt’

Meer blogs lezen van Annette?

Lees meer over vaccineren op WIJ.nl. 

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)