Tijd voor een complimentje-aan-jezelf-dag of een dikke middelvinger naar de rest #Annette

Als het aan mij ligt maken ze van vandaag de nationale ‘complimentjes aan jezelf’-dag. Of ‘dikke middelvinger naar de rest’-dag, mag ook. Die twee liggen niet zo ver uit elkaar wanneer je moeder bent heb ik gemerkt. Het is constant zoeken naar een balans tussen ‘hoppa dat heb ik mooi maar weer even geflikt allemaal’ en ‘bekijk het maar, vandaag doe ik niks behalve op de bank hangen en chocola vreten’ – wat eigenlijk meer een stoer statement is dan realiteit, want een dag niks doen daar kan ik alleen maar van dromen.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar met drie kinderen onder de zes jaar vliegen de weken in sneltreinvaart voorbij. Vaak denk ik ‘Huh, hoezo hoef je vandaag niet naar school, het is toch woensdag?’ om erachter te komen dat het alweer weekend is. Waar de afgelopen dagen gebleven zijn? Ik zou het niet weten.

Lees ook

Door al die gebroken nachten is de hele week samengesmolten tot een lange dag waar geen einde aan komt. Het is zelfs zo erg dat onze kerstboom in vol ornaat heeft staan pronken in de woonkamer tot midden februari. Voor mijn gevoel moet Kerst nog komen en ik heb geprobeerd van de kerstmuziek te genieten, maar die blijde krokusjes overal verpesten de sfeer enorm.

Daarom, stop maar even waar je mee bezig bent en sta een moment stil bij wat je eigenlijk allemaal doet voor je gezin in zo’n razend drukke week. Tijd voor een schouderklopje aan jezelf! Het is bijvoorbeeld niet niks om voor een baby te zorgen met een zware oorontsteking die ’s nachts alleen maar bij jou wil liggen. En om een energieke peuter en een eigenwijze kleuter naar school te brengen en mee te doen aan oudergesprekken, meeloopochtenden, schoolspeelgoed schoonmaken en als vrijwilliger meehelpen bij de computerles (sorry moeders, die sla ik echt even over).

Ergens tussendoor nog snel even boodschappen doen (of thuis laten bezorgen op een typische middelvinger-dag; wat kan jou die bezorgkosten schelen), met een baby op je heup gezonde maaltijden koken (of Chinees bestellen als je die week al een keer patat hebt gegeten) en daarnaast nog professioneel over blijven komen op je werk (even snel die lekkende tepel weer op z’n plek duwen wanneer niemand kijkt). Ook nog even stofzuigen en de plee schrobben? Die schuif ik door tot het ‘papa-dag’ is, dat kan hij veel beter dan ik. Net als het vuilnis buiten zetten.

Je bent misschien gesloopt wanneer het weekend begint en je ziet eruit alsof je met een groep wilde beren gevochten hebt, maar bottom line is; je hebt het toch maar mooi allemaal even geflikt. Goed bezig!

Lees ook: ‘Tijd om je kersverse baby te vaccineren, maar dan voel je die druk (en twijfel)’

Meer blogs lezen van Annette

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (2)