Tips & trics voor het vinden van jouw ultieme moederfiets

Eindelijk is het zover, mijn dochter kan zelfstandig zitten! Na dagenlang, wat zeg ik, maandenlang hetzelfde rondje te hebben gewandeld in de wijk kunnen we ein-de-lijk fietsen. Wat heb ik daar naar uitgekeken. Maar voordat we konden fietsen moest ik natuurlijk nog wel een fietszitje aanschaffen. Ik kwam er toen al snel achter dat mijn huidige transportfiets niet geschikt is. Het voorrekje zit in de weg en als het zitje dan al aan het stuur zit kan ik nauwelijks meer op- en afstappen. Niet handig, dus ik startte een zoektocht naar mijn ultieme moederfiets!

Wat is een moederfiets eigenlijk? In eerste instantie dacht ik dat het meer een hippe marketingterm is, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Zo heeft een moederfiets altijd een dubbele standaard. Met een dubbele standaard kan je de fiets rechtop parkeren, waardoor je veel gemakkelijker je kindje in en uit het zitje kan halen. Daarnaast staat de fiets steviger.

En wat dacht van je van een stuurslot? Handig! Dit is in mijn ogen onmisbaar, omdat je op die manier je kindje makkelijk in het zitje kunt zetten zonder dat je stuur alle kanten op kan gaan. En wist je dat het stuur en het zadel groter is dan bij een gewone stadsfiets? Gecombineerd met het extra brede stuur kan je hierdoor nog steeds goed op en afstappen, ook al is er een voorzitje gemonteerd. De bagagedragers zijn steviger en vaak ook wat langer, waardoor er voldoende ruimte is voor de montage van een kinderzitje. Scheelt weer gedoe!

Wow, wat een aanbod en nu? Ik kwam erachter dat er mega veel moederfietsen zijn. Mijn tip: staar je niet blind op het design, maar wees er zeker van dat de fiets je goed past. Hierbij is de juiste maat essentieel. Omdat er zoveel aanbod is, deel ik graag mijn zoektocht naar een goede moederfiets met je. Deze fietsen sprongen er voor mij uit. Mocht je er eentje zoeken, dan is dit een handig lijstje ter inspiratie!

1#. Batavus Mambo Deluxe: Hippe moederfiets
De Batavus Mambo Deluxe is de moederfiets variant van de ‘gewone’ Batavus Mambo. Ook deze fiets heeft, net zoals de Sparta, een geïntegreerde bagagedrager in het frame.

Je kunt hier zonder extra bevestigingsmateriaal, een Yepp Maxi zitje op kan plaatsen. Dus hier heb je geen beugel voor nodig om het zitje te monteren, erg handig!

2#. Sparta Amazone 4 Life: Een echte pakezel
De Sparta Amazone 4 Life is op papier de ultieme moederfiets. Dit komt voornamelijk door de sterkte van het frame. In tegenstelling tot de meeste moederfietsen is bij deze fiets de bagagedrager volledig geïntegreerd in het frame. Hierdoor is de drager supersterk en is de fiets heel stijf, waardoor de fiets super stabiel fietst, zelfs met volle bepakking. Daarnaast zit er zelfs een verlengstuk aan de bagagedrager, waardoor je zowel een kinderzitje als fietstassen kan monteren.

Een ander voordeel van de Sparta Amazone is de geïntegreerde Bobike houder in het stuur. Hierdoor kan je heel eenvoudig een Bobike zitje monteren, zonder dat je hiervoor een speciale houder moet monteren. Het nadeel is wel dat je hierdoor niet een ander merk zitje kan monteren.

Dankzij de verende voorvork en zadel voel je net wat minder hobbels. Ook kan je de fiets ombouwen naar een ‘gewone’ fiets. Door de Bobike adapter in het stuur en de extra bagagedrager te verwijderen, ziet de fiets er weer uit als een gewone fiets. Handig voor als je kinderen straks zelf kunnen fietsen!

3#. BSP La Dolce Vita: Hippe pakezel

De BSP La Dolce Vita is net zoals de Sparta een echte pakezel, alleen ziet deze er ook nog leuk uit. Naast dat deze fiets de standaard eigenschappen van een moederfiets heeft, heeft deze fiets ook een voordrager. Als je hierop een mand of krat vast maakt, kan je hierin heel gemakkelijk boodschappen meenemen. Wel moet je er aan denken dat je niet al te zware boodschappen meeneemt als je ook nog je kindje in het voorzitje hebt zitten, want dan gaat de fiets heel zwaar sturen.

4#. Gazelle Bloom: Meest verkochte moederfiets van Nederland

De Gazelle Bloom is, op de bagagedrager na, heel vergelijkbaar met de Batavus Mambo Deluxe. Wel is bij de Gazelle Bloom de afstand tussen het stuur en het zadel groter, waardoor je bij de Bloom nog makkelijker op en af kan stappen.

Daarnaast vind ik dat er bij deze fiets wat meer op de kleine details is gelet, waardoor hij er wat mooier, en in mijn ogen ook wat hipper, uitziet. De Gazelle Bloom is de meest verkochte moederfiets van Nederland. En dat snap ik wel, want ik heb hem zelf ook. Ik heb zelf gekozen voor mat blauw met bruine kinderzitjes. Lekker stylisch verantwoord 😉

5#. Elektrische moederfiets

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer rijden: de elektrische fiets. Super handig natuurlijk, zo’n motortje die je helpt bij het trappen. Helemaal handig als je twee kinderen en zware boodschappen op je fiets wil vervoeren. Dat leek Sparta ook wel, dus hebben ze van de Sparta Amazone 4 Life een elektrische variant gemaakt: de Sparta Amazone 4 Life F7e Smart.

Zo op het eerste oog lijkt deze fiets precies hetzelfde als de ‘gewone’ Amazone, totdat je er mee weg fietst. Zelf heb ik bewust niet gekozen voor een elektrische fiets, omdat ik mijzelf sportief genoeg vind om op een gewone moederfiets te fietsen, maar wie weet dat het wel een optie is als de tweede ook mee gaat op de fiets.

Last but not least is mijn tip ga fietsen uitproberen. Alleen dan weet je zeker of je de juiste maat te pakken hebt. Laat je hierin goed infomeren. Ik ben gevallen voor de Gazelle Bloom. Ik zou niet meer anders willen. Dus mijn oproep aan alle moeders: gun jezelf die ultieme stalen ros. Het maakt je leven leuker en makkelijker. Echt een musthave!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Fietsvoordeelshop. Lees hier waarom wij samenwerken met merken.

Lees ook: ‘De eerste keer: fietsen met een baby in Hollands snertweer’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (8)