Tweetalig opvoeden gaat niet vanzelf

Gel kizim, hadi annecim’ zeg ik tegen mijn oudste. Ik word straal genegeerd en terwijl ze vrolijk Nederlands kletst met haar broertje, gaat ze door met kliederen. Ik weet niet waar ik me het meest aan erger; het geklieder of het stoïcijns doorpraten alsof mama niet bestaat. Let wel: het Nederlands praten … wij voeden namelijk tweetalig op, maar waar het Turks is gebleven, mag Joost weten.

Mijn dochter haar eerste woordjes waren ‘pas op’, maar dan in het Turks. Oeps. Kennelijk iets te vaak gezegd tegen mijn eerste als voorzichtige moeder die overal gevaren inziet, maar man, man, man, wat was ik trots! Gewoon Turks sprak mijn kleine prop! Daarna volgende ‘anne’ (Turks voor moeder).

Lees ook

Bijna schoolgaand is de kleine tuthola inmiddels en ze heeft altijd beide talen gesproken. Het laatste half jaar spreekt ze echter samen met haar broertje nagenoeg alleen nog maar Nederlands. Ik erger me eraan en ik word er eigenlijk ook best verdrietig van. Zo schiet het natuurlijk niet op met de Turkse taalverwerving …

Het maakt niet uit welke taal het is, als je je kind meertalig opvoedt en het ontwikkelt een voorkeurstaal, dan wordt dat zoals ze dat zo leuk kunnen zeggen ‘een dingetje’. Het dingetje aanpakken dus, maar hoe dan?

Ik ben bang dat ze straks niet meer met de Turkse familie kunnen praten omdat ze alles zijn vergeten. De kinderen verstaan overigens nog prima Turks, alleen dat praten … Zelfs mijn Nederlandse man ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de Turkse taalontwikkeling van de kinderen, dus praten wij sinds kort tijdens het avondeten Turks. Lachen gegarandeerd!

‘Hè, dat is echt raar, waarom praat papa zo?’ wordt er verbaasd in het Turks gezegd door mijn bijdehandjes. ‘Hihi, papa praat gek Turks mama’.

Papa praat lekker verder in zijn steenkolen Turks om regelmatig verbeterd te worden door onze twee- en driejarigen, maar het avondeten is ineens een stuk grappiger dankzij papa. Gniffel!

Lees ook: ‘De struggle van tweetalig opvoeden’

Melek Dogan

Melek is getrouwd met Wouter. Met hun dochter Kardelen van 3,5 en zoons Orman van 2,5 en Ender van een half jaar is het een drukke boel in huis. Melek is naast moeder óók docent Nederlands en heeft haar eigen huiskamerrestaurant en cateringbedrijf De Groene Smulpaap in Landsmeer. Als ze niet druk aan het moederen is binnen haar jonge gezin, moestuiniert ze graag in haar biologische tuin, blogt ze, heeft ze een klusproject met Manlief of een theatraal feestje met haar vriendinnen.

Reageer op dit bericht