Vakantie issues deel 2: help, mijn kind is kwijt!

We kijken er bijna een jaar naar uit, sparen ons een ongeluk en zijn weken aan het plannen en inpakken (ik in ieder geval wel). Hét moment om eens te ontspannen: vakantie! Toch…..? Nummer 2 van de vakantie issues: het kwijtraken van je kind.

We weten het allemaal, we letten natuurlijk altijd heel erg goed op onze kids. Maar zelfs de perfecte mama kan weleens een onoplettend momentje hebben en dan is het stressen geblazen. Met deze tips maak je de kans iets kleiner en de stressmomenten, als het dan toch misgaat, iets korter:

Lees ook

Bij de ukkies:

#1 Een tattoo met je telefoonnummer kan handig zijn, maar gelukkig zijn er veel armbandjes verkrijgbaar waarop je gegevens gezet kunnen worden zodat mensen je snel kunnen bereiken als de kleine gevonden is.

#2 Vastsnoeren in de buggy is natuurlijk altijd een optie, maar van dat gekrijs wordt je omgeving vast niet vrolijker. Een tuigje is natuurlijk een oplossing, maar tijd vrijmaken om gezellig samen te wandelen of de kleine lekker laten scharrelen is best fijn. Wel de telefoon even in je tas laten want voor je het weet is ie ervandoor.

#3 Baken je directe omgeving af. Dit is vooral handig op de camping. Zet je plek af met wat touw en hang er handdoeken overheen. Hang het wel laag zodat je er zelf overheen kan stappen. Het houdt ze niet tegen maar vertraagt ze wel zodat ze niet heel snel weg kunnen komen. Vooral handig voor de dreumesen die flink op verkenning uit kunnen gaan.

#4 Campingbedje als box, vooral als je geen ruimte hebt om een grondbox mee te nemen kan het fijn zijn voor als je even je handen vrij wilt hebben. Let er wel op dat je hem in de schaduw zet natuurlijk.

#5 Trek de kleine lekker felle kleding aan. Zo vallen ze lekker op als ze even weten te ontsnappen. Een felle bandana kan dan ook handig zijn, meteen goede bescherming tegen de zon.

Is je koter al wat groter:

#1 Zorg dat ze de omgeving goed kennen, vooraf rondjes over de camping/hotel/omgeving lopen en de grenzen aangeven. Tot daar mag je komen. Neem hierin ook herkenningspunten mee en wijs ze op bijv. de kleding van het personeel zodat ze snel hulp kunnen vragen als dat nodig is.

#2 Afspraken maken, spreek vooraf af waar ze gaan spelen en bij wijzigen van speelplek, eerst terugkomen om dit te vragen. Elk uur terugkomen om wat te drinken of te eten is ook meteen een handig controle moment.

#3 Spreek af wat ze moeten doen als ze de weg kwijt zijn. Wijs ze op het personeel, zodat ze hen om hulp kunnen vragen (een briefje meegeven met hulpvraag in het Engels en telefoonnummer kan in het buitenland wel handig zijn).

#4 Spreek bij uitstapjes een “verdwaalpunt” af, liefst iets dat makkelijk te zien en herkenbaar is, een vlag op een paal, groot gebouw, opvallende luifel, etc.

#5 Oefen bovenstaande alvast thuis, zo leren ze eraan wennen en werkt het op vakantie beter.

Natuurlijk is het van belang dat je altijd blijft opletten, leg die telefoon lekker weg en geniet van de vakantie en je kids. Voor je het weet zit je weer op je werk en de kinderen op school.

Fiona van der Laan

Fiona is moeder van Mike (7) en Kevin (1). Al 20 jaar samen met high school sweetheart Johan, wat dit jaar uitgebreid is gevierd met een sprookjes huwelijk! Heeft een uitdagende en zeer leuke baan als leidinggevende op een pathologisch laboratorium. En is vooral op zoek naar een goede balans tussen werk en gezin, afwisselend met af en toe een stukje schrijven ter ontspanning.

Reageer op dit bericht